Beli Tiket Bas Ekspress Di Bus Online Ticket

Zaman sekarang kalau boleh semua benda kita nak mudah. Mujur teknologi sekarang yang ada ni serba canggih. Teringat masa dulu-dulu belajar di asrama dan bila nak balik raya, terpaksa beratur di kaunter terminal bas untuk beli tiket bas. Kalau nasib baik, dapatlah beli tiket. Tapi kalau tiket dah habis, sia-sialah datang ke terminal bas. Belum cerita lagi kes-kes ulat tiket yang menjadi-jadi semasa musim raya. 

BusOnlineTicket Beli Tiket Bas Harga Murah
Sumber: pixabay.com

Samalah masa belajar di Pahang dulu, setiap kali hujung minggu aku akan berulang-alik dari Kuala Lumpur ke Pahang. Sekarang ni dah tak payah nak pening-pening dan susah payah pergi kaunter tiket bas. Duduk dekat rumah pun dah boleh beli tiket bas. Satu laman online ticketing yang paling aku suka untuk buat pembelian tiket bas secara atas talian adalah BusOnlineTicket!

Banyak keistimewaan yang aku suka tentang BusOnlineTicket ni. Maklumlah aku ni boleh kata sebagai seorang pengguna bas ekspress tegar. Dah bermacam laman online ticketing bas yang aku guna dan macam-macam masalah yang aku pernah hadap dengan setiap laman web. Ada setengah laman tiket bas tu, selesai sahaja pembelian tiket dibuat sampai kesudah tak ada email e-tiket yang masuk. Sampai terpaksa aku hubungi support team diorang untuk trace balik pembelian aku dan dapatkan e-tiket aku. Memang melecehkan.

Pengalaman aku sepanjang dua tahun menggunakan laman BusOnlineTicket ni memang tak pernah mengecewakan. Berikut merupakan 5 sebab BusOnlineTicket menjadi pilihan aku setiap kali buat pembelian tiket bas secara atas talian.

Mudah

Mudah dan senang itu merupakan perkara yang paling aku utamakan dalam pembelian tiket bas. Mujur ada BusOnlineTicket yang sentiasa ada untuk aku beli tiket bas tak mengira waktu. Pukul 1 atau 3 pagi sekalipun pembelian tiket boleh dibuat.

24 jam tanpa batasan.

Servis yang ditawarkan

Di BusOnlineTicket bukan tiket bas sahaja yang dijual. Tempahan hotel, tiket train, tiket feri, servis airport transfer pun ada. Yang paling menarik di BusOnlineTicket adalah servis sewa bas (Charter Bus) juga disediakan. Misal kata, kalau nak berkumpul untuk hari keluarga dengan adik-abang dan sanak-saudara pun boleh dan tak jadi masalah dengan sewa bas melalui BusOnlineTicket ni. Sememangnya satu laman online ticketing yang menawarkan servis yang lengkap!

Sistem loyalty point

Ini adalah sebab utama yang paling aku gemarkan menggunakan BusOnlineTicket. Sistem loyalty point laman mereka menawarkan BOT Miles yang boleh ditukarkan kepada diskaun untuk pembelian seterusnya.
Setiap pembelian RM1.00 = 1 BOT Miles
Contohnya, pembelian tiket bas berharga RM24.00 akan memberikan 24 BOT Miles point ke dalam akaun kita. Bukan setakat dengan pembelian sahaja yang kita boleh dapatkan BOT Miles ni. Setiap selesai perjalanan, akan ada emel yang dihantar oleh BusOnlineTicket untuk kita rate perjalanan kita. Setiap rating yang kita beri akan memberikan kita sebanyak 30 BOT Miles. Memang berbaloi, setiap perjalanan yang kita beli melalui BusOnlineTicket membolehkan kita untuk mengumpul sehingga 70 BOT Miles sekaligus.

BOT Miles Point BusOnlineTicket dapatkan diskaun harga

Setakat sekarang, aku dah berjaya kumpulkan sebanyak 446 BOT Miles point di BusOnlineTicket. Untuk kadar pertukaran BOT Miles point kepada harga diskaun dalam pembelian tiket bas kita yang seterusnya adalah seperti berikut.
Kadar tebusan BOT Miles point BusOnlineTicket
Berdasarkan struktur tebusan dalam infografik di atas menunjukkan aku layak untuk tebus 300 BOT Miles point dalam pembelian seterusnya. Bayangkan kalau tiket aku ke Kuantan, Pahang yang berharga RM24.00 tolak dengan 300 BOT Miles = RM6.00, aku cuma perlu bayar sebanyak RM18.00 sahaja. Jimat dan berbaloi!
Harga Tiket = RM24.00
BOT Miles Point Redeem = -RM6.00
Harga Akhir Tiket = RM18.00
  

Banyak promosi

BusOnlineTicket memang tak pernah kedekut dengan promosi. Setiap bulan akan ada banyak promosi baru yang diberikan. Untuk setiap promosi yang ditawarkan boleh langsung disemak di Promosi BusOnline Ticket. Banyak promosi yang ditawarkan untuk pelbagai destinasi. Rajin-rajinlah semak ya!


Operator bas dipercayai

Perkara penting seterusnya untuk aku dalam buat pembelian tiket bas adalah operator bas yang dipercayai. Dah bermacam operator bas yang aku cuba dan cuma ada satu yang paling aku suka dan selalu pilih untuk perjalanan aku. LA Holidays ada bas yang paling aku suka. Setiap bas yang digunakan oleh syarikat LA Holidays adalah bas kategori eksekutif yang mempunyai dua barisan tempat duduk yang besar dan selesa. Tempat duduk bas LA Holidays terdiri daripada single seat dan couple seats. 

Sumber: https://picswe.net

Sekiranya korang buat perjalanan solo dan kebetulan semua single seat sudah ditempah jangan risau untuk tempah couple seat. Setiap couple seats mempunyai bahagian tengah yang menjadi pembahagi antara kedua tempat duduk. Jadi tak ada masalahlah terutama untuk penumpang perempuan. Sememangnya selesa!

LA Holidays juga merupakan antara salah satu operator bas yang menyediakan soket USB di tempat duduk bas. Jadinya sepanjang dalam bas tak perlu risau kehabisan bateri telefon bimbit. Cuma sediakan kabel USB sahaja dan kemudian korang boleh cas telefon bimbit korang. Nak cas powerbank pun boleh!

Bas LA Holidays juga menyediakan perkhidmatan wifi di dalam bas. Jadi bolehlah guna wifi di sepanjang perjalanan korang. Jimat data internet berbayar!

Kesimpulannya, BusOnlineTicket merupakan laman web serba lengkap yang menawarkan pelbagai perkhidmatan dan promosi yang memuaskan. Apa pun, terpulanglah kepada korang sama ada untuk menjadi pengguna yang bijak dan berhemah!

**Untuk ke laman web BusOnlineTicket dan membuat pembelian, klik pada mana-mana link BusOnlineTicket di atas.
Share: 0

My New Year Resolution

**This post is written on the last 13th of January. I wrote it in my phone notes application and due to some reason, I forgot to update it on my blog. Well luckily we were just completed the first quarter of 2019, so I bet this post is still relevant. Enjoy!

my new year resolution

Hi everyone. As usual, it's been a while since the last time I updated my blog. I was so busy with my study and it made me forgot to update anything for you. So here it is - a post you (beloved reader)!

Currently, I am in my fourth year of Bachelor study. I just finished the 7th semester on the last 6th of January. I am so exhausted yet still excited since next semester will be my last semester before graduation. Hopefully, I could make it on time. Amin.

So to start 2019, I had some update on my blog template (as you can see now). A new template of course! However, this new template is not fully edited yet. There are some parts that still have errors here and there. But I think the error may not cause a lot of trouble for you guys to keep on reading my blog. The error is majorly on the mobile view. While for the web view, I am quite satisfied with it. But it's okay no need to worry, I'll work on it later.

It's a new year, so you need new resolutions.

What is your resolution this year?

*Feel free to attach me with your this year resolution post (on the comment section below!). I would love to read yours! 

As for me, there are a few resolutions that I wish to achieve this year. They are:

1. Get hired right after I finish my study

Usually, people would like to take a short break after they finish their study. They feel like to enjoy and celebrate their achievement to finally completed their study journey. But to think on the other side. I got enough and ample time to rest. 

I will probably look for a vacancy as soon as I finish my semester. It's better to not wait any longer to find a job because I need to fill my time and be more productive. I wish rezeki will be on my side to getting myself a job. I need to repay my parents and family for their endless support throughout my study.

2. To buy a car

Haha. This is what I have been waiting for. It would be a great satisfaction feeling to someone if they manage to buy something they really want.

I don't care what type of car as long as it can accommodate me to places I want to go. I'm expecting for one with affordable price and in good condition. And maybe soon I can use it to go for balik kampung since my parents are going to move into our kampung in Johor as my dad retired next year.

3. To read a minimum of 10 books

To be honest I have not read any book for such a long time. It may be a great start to read again this year. I miss the adventurous feeling while reading. The smell of vanillin on the book pages that I have been longing for. 

There are still untouched books on my bookshelf that I bought from the previous year Big Bad Wolf event. Hopefully, this year I would read them all.

4. To update my blog at least 3 posts per month

Each year, I will have the same resolution for my blog. To update and be active. But still, I did not make it for real. 

Yeah! It's probably because I have not put enough commitment on my blog and I need to start it now. You will know that you really need to keep blog growing when your domain host asks for your blog hosting annual fee. Hahaha.

So, I take this as a motivation for me to blog. Perhaps, blogging is still in my heart as it used to be my passion. But still, I do not want to pay for nothing. I will ensure that this year would be a great year for my blog. 

In shaa Allah.

5. To save up more money for traveling

When traveling is your hobby, then you need to know how to save up money!

I really need to start saving. And I promise to myself that this year I will not let myself hook on any flight promotion email. This is to make sure that there will be no money spent on flight tickets.

I guess that is all resolutions that I wish to achieve this year. For me, the least the better, so that you can focus on achieving them.

Hopefully, this year will bring more happiness and success to all my readers. 

Thank you for your time, see you on the next post ya!


Share: 4

5 Sumber Idea Menulis Blog

Kekeringan idea merupakan masalah biasa kepada blogger. Terutamanya kepada blogger baharu. Oleh itu, pemilihan niche blog sangat penting bagi memastikan kelangsungan idea menulis di blog.

Dengan menetapkan niche blog dapat membantu kita untuk menulis tentang apa yang kita minati.

Kalau minat melancong dan selalu melancong ke luar dan dalam negara, jadikanlah travel sebagai niche blog. Ceritakan pengalaman dan perasaan ketika bercuti di dalam penulisan blog.

Seperti saya sendiri, saya memilih gaya hidup atau lifestyle sebagai niche blog. Ini membuatkan saya bebas menulis pelbagai topik yang saya minati di dalam setiap postingan blog.

Namun, saya juga selalu kekeringan idea dan kadang-kadang tak tahu untuk tulis apa di blog.

Bagaimana saya atasi masalah ini?


dapatkan idea untuk tulis blog

Di sini saya sertakan 5 sumber idea yang saya sendiri praktikan bagi mendapatkan idea menulis blog.


1) Blogwalking / Melawat Blog Blogger Lain

Blogwalking merupakan satu sumber idea yang baik. Menerusinya, kita dapat melihat contoh postingan daripada rakan blogger yang lain. Dengan membaca postingan mereka pasti dapat memberikan kita idea baru untuk menulis.

Sementara itu, kita juga dapat menambah kenalan blogger dan berbalas komen di post masing-masing. Follow dan subscribe blog-blog yang dilawati.

2) Media Sosial (Twitter / Facebook)

Kita selalu menghabiskan banyak masa di laman sosial setiap hari. Dan biasanya di platform media sosial ini banyak isu yang dibincangkan oleh netizen. Baik dari isu kesihatan mahupun tentang isu semasa.

Isu-isu ini bolehlah kita gunakan untuk membuat postingan baru di blog. Kupas isu itu menurut sudut pandangan atau perspektif kita sendiri. Misalnya kita setuju dengan sesuatu isu itu, terangkan sebabnya di dalam penulisan blog dan begitulah juga sebaliknya.

Berikan pendirian kita tentang suatu perkara secara menyeluruh. Boleh tambah baik penulisan dengan sertakan sekali kenyataan daripada sumber-sumber yang boleh dipercayai.

3) Pinterest

Saya sangat sukakan Pinterest kerana menerusi laman ini saya dapat mencari artikel yang berkaitan dengan topik yang saya inginkan. Boleh kata, Pinterest adalah platform yang penting kepada blogger bagi menjana idea.

Sekiranya anda ingin mencari tentang sesuatu topik seperti "blogging ideas" ataupun "blogging tips" anda cuma perlu untuk masukkan dalam ruang carian di Pinterest. Kemudian Pinterest akan menyenaraikan sejumlah artikel berkaitan dengan topik yang anda cari. 

Anda boleh baca tajuk artikel daripada thumbnail bagi setiap artikel yang disenaraikan. Lihat dan pilih artikel yang relevan untuk di baca.


4) Keywords Tool

Keyword tool sepatutnya jadi teman baik kepada setiap blogger. Sebab melalui keyword tool akan meningkatkan lagi SEO blog kita. Ada tiga kepentingan SEO kepada blog melalui pencarian keyword yang tepat:

* Menjadikan post kita di antara hasil carian teratas

Setiap kali artikel kita disiarkan, enjin carian seperti Google akan membahagikan artikel kita mengikut frasa dan perkataan. Pengguna internet kebiasaannya akan menggunakan Google dengan menaip frasa dan ayat mudah ketika ingin mendapatkan sesuatu maklumat. Dengan kata mudah, lebih spesifik keyword yang kita gunakan, lebih mudah untuk enjin carian padankan dengan apa yang kita tulis dan apa yang dicari oleh pengguna internet.

* Menentukan revenue (Google Adsense)

Bagi setiap iklan yang dipamerkan di blog oleh Google Adsense adalah berdasarkan keyword yang diguna pakai dalam penulisan artikel di blog. Oleh itu, dengan penggunaan yang keyword yang tepat dapat membantu Google Adsense menyiarkan iklan yang releven kepada pembaca artikel kita. Ini akan meningkatkan peluang pembaca untuk klik pada iklan tersebut dan membantu kita menjana duit menerusi pengiklanan di blog.

* Meningkatkan traffic blog

Semakin mudah enjin carian menyenaraikan artikel di blog kita di dalam hasil carian maka makin mudahlah pembaca mencari blog kita. Akan lebih banyak trafik yang akan masuk ke dalam blog menerusi pemilihan keyword yang tepat.

Baca juga: Keyword Tool Percuma Untuk Blogger 


5) Pengalaman & Aktiviti Seharian

Untuk memudahkan kita dalam penulisan adalah lebih baik sekiranya kita mengunakan pengalaman sehari-hari kita. Penulisan akan jadi lebih baik dan mempunyai kualiti yang tinggi untuk dibaca.

Manakala bagi aktiviti seharian pula, terlalu banyak perkara yang boleh kita terjemahkan kepada idea penulisan di blog. Misalnya kita pergi menonton wayang cerita yang baharu ditayangkan, kita boleh tulis artikel review tentang filem tersebut. Begitu juga dengan pengalaman makan di restoran baru dan juga boleh tulis tentang buku dan novel yang baru kita baca. Penulisan menerusi aktiviti seharian begini selalunya akan mendapat lebih engagement daripada pembaca.

Inilah 5 perkara yang saya lakukan setiap kali kekeringan idea untuk tulis blog.  

Kalau dah tak ada idea untuk tulis apa-apa di blog, apa yang korang lakukan? 
Share: 3

Get more nice stuff in your inbox!

@syakiersalleh

Disclaimer


All posts and images are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are allowed to be used in other third-party websites without a written consent from the website owner.