Personalized Your Own Custom T-shirt on Printcious


I still remember those days, where I feel like to customize my own t-shirt design at local printing company nearby my house. I already done with the design and showed them on how I want my t-shirt to be. Unfortunately, the final result turned out to be different from what I want as there’s nothing much they can do. Even they set a minimum amount of order which I don’t favour at all since that time I would like to have only one piece of my custom design t-shirt. But I just proceed, what a waste isn’t!


So recently while browsing the internet, I found out a very special website called Printcious that enables us to customize everything; t-shirt, mugs, puzzles, cushions, phone cases, mousepads, keychain and even ceramic tiles. That’s so amazing right?! This website is the heaven for whoever that want to create their own personalised gifts for any gift-giving occasions.


Printcious which is said to be the best t shirt design maker malaysia that offers t shirt printing online services triggers me to try their service. I would like to create my own custom t-shirt!

So basically after creating my account on Printcious (which is very easy; just input your name, email, password and you are done, that’s all it takes!) I am all ready to create my own personalized t-shirt.

There are only four simple steps that you will need to follow:

1)Firstly, you will need to choose your product, which is in my case I would like to create a graphic tee. So graphic tee would be my option.

2)Secondly, upload your photo and design. On the Printcious website they already provide you with a friendly tool for you to create your own design. I believe that you will absolutely master on using the tool as it is super easy to use!


This is the screenshot of the designing tools on Printcious. Like I said it easier to use you can directly upload your design and edit text. It is not complicated at all to use.

3) Next, you are free to edit your design by editing text or add a new one.

4) Finally, you are ready to go! Place your order and wait for them to process your new t-shirt.

Ohh by the way, if you are out of idea, there are also some of examples for you to refer as an inspiration in order for you to create your own custom t-shirt design. These are the examples provided on Printcious:



I am still thinking on editing my design for my custom t-shirt. Once I have finalized the design, I will place and submit my order on Printcious. I seriously can’t wait to see the final result of my custom t-shirt. 

I think that you all should try Printcious too! Customize your own gifts that will give you a memorable moment and mesmerize the memory. There are many products to choose and you are free to customize them to your desired preferences and designs.

“If you are looking for best corporate t-shirt printing, don’t forget to contact them. Or if you have any upcoming birthday party and would like to impress your guest, photo booth in kl is your best entertainment.”
Share: 0

#RekomenFilem What Happened to Monday?

It's been awhile since kali terakhir aku review dan rekomen filem dekat blog. First Kiss Kisah Cinta Komedi Thailand merupakan post terakhir aku berkaitan filem. Dan baru dua hari lepas aku ada masa senggang untuk stay up layan movie lepas siapkan partial thesis aku.

So, filem kali ini yang aku nak #RekomenFilem adalah What Happened to Monday.



Latar masa dan tempat bagi filem ini berlaku di masa hadapan yang maju dan canggih dengan teknologi dan sains. Banyak dan boleh kata setiap babak di dalam filem ini memaparkan kecanggihan teknologi mereka dengan sistem hubungan yang cuma gunakan paparan pada telapak tangan. Memang susah nak jangkau dek akal dengan teknologi macam tu dalam zaman kita yang sekarang ini tapi tak dinafikan tak mustahil untuk teknologi sebegitu ada pada masa hadapan.

Filem ini memaparkan permasalahan lambakan penduduk dan kekurangan sumber makanan bagi menampung keperluan semua manusia. Jadi dengan itu, Nicolette Cayman selaku pengarah bagi Child Allocation Bureau (CAB) menguatkuasakan akta rancangan keluarga kepada semua masyarakat untuk hanya mempunyai seorang anak bagi satu keluarga. Sekiranya didapati mempunyai anak lebih dari seorang, maka mereka akan tangkap anak-anak lebihan untuk dimasukkan kedalam cryo chamber yang kononnya dikatakan akan ditidurkan sementara sehinggalah masalah overpopulation di dalam dunia ini diselesaikan dan anak-anak yang ditidurkan ini akan dibangunkan semula.

Berbalik kepada watak utama dalam filem ini, mengisarkan tentang 7 orang adik beradik kembar yang cuba untuk survive kehidupan mereka di dalam dunia yang tidak membenarkan mereka untuk hidup bebas. Setiap adik beradik ni mempunyai personaliti mereka yang tersendiri walaupun mereka kembar dan mereka juga diberi nama mengikut turutan hari di dalam seminggu. Untuk memudahkan lagi korang mengenali watak ini aku akan senaraikan nama dan personaliti mereka di bawah:

Monday - long haired leader, that went missing
Tuesday - red headed compassionate drug user
Wednesday - health nut and anti-NGO fanatic
Thursday - short haired skateboarder that thrashed her finger and longs for freedom
Saturday - blonde hair partier and cut up
Sunday - the believer and the idealist

Ketujuh-tujuh adik-beradik kembar ini cuma boleh menggunakan satu identiti yang sama iaitu Karen Settman dan mereka cuma boleh keluar dari rumah mereka mengikut giliran hari berdasarkan nama mereka untuk mengelakkan ditangkap oleh CAB.

Permulaan cerita bagi aku sedikit perlahan sebab plot sedang menceritakan suasana di latar tempat mereka dan plot berkembang dengan usaha datuk mereka yang melatih mereka untuk hidup secara kolektif dengan menggunakan cuma satu identiti. Aku suka sangat dengan Noomi Rapace yang aku yakin telah berjaya melakonkan 7 watak dengan identiti berbeza dengan baik. Bukan semua pelakon aku rasa yang berbakat untuk melakonkan 7 watak dalam satu filem. Aku jugak nak puji dengan cinematography bagi filem ini kerana belum pernah lagi aku lihat filem yang mempamerkan 7 watak serentak hasil lakonan cuma seorang pelakon. Di antara ketujuh-tujuh watak ini, watak kegemaran aku ialah Wednesday. Aku rasa cuma Wednesday yang banyak menyumbang kepada babak aksi yang menarik untuk ditonton dalam filem ini. 


Filem ini pada mulanya tidak menjadi pilihan aku kerana aku kurang gemarkan filem bergenre sains fiksyen yang kebiasaannya mempunyai jalan cerita yang berat dan berfakta dan macam-macam terma saintifik yang kadang-kadang aku langsung tak faham. What Happened to Monday, ini sebuah filem yang aku rasa sesiapa pon boleh relatekan diri mereka untuk memahami dan menikmati filem ini kerana tema utama yang dibawa dalam filem ini adalah tema kekeluargaan.

Secara keseluruhannya filem ini sepatutnya mendapat sambutan yang lebih. Terdapat banyak babak-babak menarik yang penuh dengan aksi dan tak kurang jugak babak yang akan mengalirkan air mata untuk korang tonton. Banyak juga pengajaran dan motivasi yang dapat diambil dari menonton cerita ini. Yang paling aku tabik untuk cerita ini adalah plot twist yang paling aku tak sangka di pengakhiran cerita. Mungkin nanti aku akan cuba untuk ulang tonton filem ini lagi.

RATING: 4.7 / 5
Kalau korang ada suggestion movie yang best untuk aku tonton, korang boleh listkan di bahagian komen di bawah ye!
Share: 0

7 Tips Berguna untuk Belajar Secara Efektif


Jadi seorang pelajar atau mahasiswa ni kadang-kadang memang stress. Terutama bila dah masuk hujung semester, macam-macam dateline kerja yang datang berduyun-duyun. Stay up setiap malam dengan mata bengkak sebab tak cukup tidur tu boleh kata macam rutin harian kitalah. Bila dah selesai semua assesments dan projek, final exam merupakan perkara yang terakhir tinggal untuk menguji kita. 

Kepada semua pelajar dan mahasiswa kali ini suka untuk aku kongsikan tentang tips belajar yang akan membantu memperbaiki skill belajar sedia ada korang.


7 Tips Berguna untuk Belajar Secara Efektif



1) Tak Tahu Nak Mula Macam Mana

Buat senarai setiap tajuk dan subtopik yang perlu diulang kaji. Tetapkan prioriti setiap topik. Rancang dan bahagi masa untuk ulang kaji secara realistik. Mulakan study awal waktu walaupun cuma satu atau dua jam sehari sehinggalah hari peperiksaan.

2) Banyak Perkara Kena Study.. Tapi Masa yang Tinggal Terlalu Singkat

Preview semula nota dan latihan. Lihat semula semua silibus dan subtopik mata pelajaran. Buat penekanan hanya pada subtopik yang penting dan yang masih kurang faham. Tips ini dapat menjimatkan masa dengan memastikan kita faham dan fokus pada subtopik yang penting.

3) Subtopik Membosankan.. Terlalu Banyak Teori

Buat nota atau mind map, highlight kan konsep dan perkara yang penting. Soal diri sendiri tentang isi-isi penting bagi subtopik tersebut. Berbincang dengan kawan untuk tingkatkan kefahaman dan ingatan.

4) Dah Baca, Dah Faham, Tapi Masih Tak Ingat

Huraikan subtopik itu dengan berikan contoh sendiri. Kaitkan informasi yang baru kita belajar dengan perkara yang telah kita tahu. Ini akan menguatkan lagi kefahaman dan ingatan kita kerana kita akan lebih mudah untuk mengingati perkara yang berkaitan dengan kita.

5) Rasa Dah Faham dan Ingat Kesemuanya

Uji kefahaman dan ingatan. Cuba jawab soalan-soalan yang berkaitan isi-isi penting setiap subtopik. Kaitkan hubungan dan konsep di antara subtopik. Huraikan satu persatu isi penting yang ada tanpa rujuk nota untuk lihat sejauh mana kefahaman kita tentang sesuatu subtopik.

6) Terlalu Banyak untuk Di Ingat

Susun atau turutkan input-input baru mengikut turutan supaya lebih mudah faham dan ingat. Maklumat baru akan lebih mudah diingat sekiranya di susun secara sistematik dan teratur.

Tuliskan dapatan setiap subtopik menjadi beberapa kategori dan rumusan. Cipta peta minda untuk mudah hubung kaitkan informasi.

7) Dah Baca.. Tapi Lupa

Review semula. Setiap kali habis baca atau study satu subtopik, cuba untuk mengingati semula isi atau informasi penting subtopik tersebut. Jawab soalan berkaitan subtopik yang di baca. Jika masih tak ingat, cuba untuk baca dan hadam semula bahagian yang masih sukar untuk diingat. Lebih lama masa yang kita luang untuk memahami dan mengingati satu-satu subtopik, lebih lama informasi tersebut dapat kita ingat. Untuk jangka masa panjang juga, akan membuat kita tidak akan lupa 100% tentang subtopik tersebut. 

Bagaimana cara kita menyusun dan mentafsirkan maklumat baharu merupakan perkara yang lebih penting berbanding dengan berapa lama masa yang kita peruntukkan untuk belajar.
Share: 3

#CheapFlightAlert Kuala Lumpur to Penang RM40 Each Way


PRICE:
RM 40/ one way
RM80/ return

TRAVEL DATES:
May - October 2018

SUGGESTION DATES:
26 - 30 June
12 - 19, 23 - 28 July
13 - 16 August
20 -25 September
3 -10, 17 - 31 October

ROUTING:
Kuala Lumpur - Penang - Kuala Lumpur
Penang - Kuala Lumpur - Penang

HOW TO BOOK:
CLICK HERE >> or click the banner below
*adjust the destination & travel dates*




Share: 0

Kenapa Blogger Perlu Email Signature?

Kenapa Blogger Perlu Email SIgnature


Dalam zaman yang serba moden kini, emel merupakan salah satu alternatif untuk kita berhubung. Banyak gunanya platform emel ini contohnya untuk urusan kerja, pemberitahuan jualan murah sekiranya anda melanggan emel daripada laman jualan online dan kalau nak mintak kerja pon kita gunakan emel.


Hidup seorang blogger dengan emel pon tak dapat dipisahkan sebenarnya. Sebab setiap komen baru yang masuk di blog akan diberitahu dahulu menerusi emel supaya dapat ditapis oleh tuan punya blog. Komen-komen yang murni akan dipublish dan komen-komen yang negatif akan didelete. Jadi apa kaitannya email signature dengan blogger?

Ehh korang tahu ke tak email signature itu apa sebenarnya?

Kenapa Blogger Perlu Email SIgnature
Ini merupakan contoh emel signature aku sendiri. Emel signature ini terletak di bahagian bawah emel yang dikarang. Banyak benda yang boleh di masukkan dalam emel signature ini, antaranya nama korang (paling utama), boleh jugak kalau nak tambah description tentang diri sendiri; kalau blogger tulislah blogger, kalau korang pelakon ke model ke pon boleh letak, actor/actress/model ikut suka hati okay! 

Yang paling bergunanya emel signature ini adalah boleh linkkan sekali semua sosial media dan letak details contact korang untuk mudah dihubungi. Manalah tahu klien ternampak emel signature korang dan terus singgah blog korang lepas tu dia rasa nak buat kolaborasi dengan tawarkan advertorial post ke kan? 


Kenapa Blogger Perlu Email Signature?

1) Professionalisme

Kalau kau seorang blogger dan selalu hubungi klien atau pon berbalas komen dengan pembaca blog korang di emel adalah baiknya untuk korang ada emel signature ni. Dengan adanya emel signature akan menampakkan lagi professionalisme emel korang. Emel signature ini juga akan menjadi identiti korang dalam menggunakan perkhidmatan emel ini. Menerusi emel signature ini penerima emel akan mendapat tahu serba sedikit tentant diri korang berdasarkan details yang korang letak pada emel signature.

2) Kad Nama Elektronik

Kebiasaannya blogger-blogger yang famous dan selalu di jemput ke event-event besar mempunyai kad nama mereka sendiri supaya senanglah untuk memperkenalkan diri mereka dan kalau ada tawaran kerja pon si penerima boleh terus hubungi blogger tadi dengan details yang ada pada kad nama tersebut. Samalah jugak bagi emel signature, cumanya versi elektronik. Pembaca akan dapat mengetahui details mengenai diri anda, dan setiap kali emel anda di forward, emel signature anda akan tetap dapat dilihat oleh pembaca lain.

3) Menambah Trafik Blog

Amat penting bagi seorang blogger untuk includekan link url ke blog mereka pada emel signature. Menerusi emel signature, pembaca emel anda akan dapat terus melawat ke blog anda tapi perlu melakukan carian di enjin carian. Klik terus dan sampai di blog anda. Ini sangat berguna terutamanya pada blogger yang menggunakan khidmat newsletter bagi memberitahu para pembaca mereka mengenai post baru di blog mereka.

4) Alternatif untuk Hubungi Anda

Menerusi emel signature, korang boleh linkkan kesemua media sosial yang ada. Kebiasaannya jarang ada orang yang setiap hari semak emel mereka. Dengan adanya details media sosial korang yang dilinkkan pada emel signature akan memudahkan lagi pembaca blog untuk berhubungan dengan korang secara langsung dan cepat. Ini juga dapat meningkatkan lagi engagement di antara blogger dan jugak para pembaca.

Banyak kelebihan yang boleh seorang blogger dapat menerusi penggunaan email signature ini. Nak tahu macam mana untuk cipta email signature dan tetapkan di blog korang? Boleh baca di sini: Cara Tetapkan Email Signature Pada Email 

Share: 6

Get more nice stuff in your inbox!

@syakiersalleh

Disclaimer


All posts and images are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are allowed to be used in other third-party websites without a written consent from the website owner.