Bercuti Di Melaka & Penginapan 4 Bintang Di Novotel Melaka

Jika anda ingin lari daripada kesibukan hidup di ibu kota, Melaka merupakan negeri pertama yang patut anda pilih. Melaka merupakan sebuah negeri bersejarah yang terdapat di Malaysia bahkan juga seringkali dikaitkan dengan nama Negeri Hang Tuah iaitu pahlawan terulung semasa zaman Kesultanan Melayu Melaka.


Fakta menarik tentang negeri Melaka ialah pengisytiharan Melaka sebagai sebuah Bandar Warisan Dunia pada tahun 2008 oleh UNESCO iaitu merupakan sebuah agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang ditubuhkan bertujuan untuk menyumbang ke arah kedamaian dan keselamatan melalui mempromosikan kerjasama antarabangsa menerusi bidang pendidikan, sains dan kebudayaan.

Selesai dengan fakta tentang Melaka, sekarang mari kita lihat apa yang anda boleh lakukan di Melaka!

Melaka ada segalanya yang anda perlu! Terdapat banyak tarikan pelancongan yang ditawarkan. Antaranya adalah:

1) Melaka Jonker Street

Merupakan pusat bagi Chinatown dan merupakan sebuah pasar yang besar dan membolehkan anda membeli apa sahaja yang anda mahu! Pasar Jonker Street akan sentiasa dipenuhi dengan orang ramai sama ada pada hari minggu ataupun hujung minggu.

2) Christ Church Melaka
Sumber: sgmytaxi.com

Merupakan sebuah gereja yang bina oleh pihak Belanda semasa zaman penjajahan mereka di Melaka. Struktur bangunan yang unik dan penuh bersejarah menjadikan ianya sebagai sebuah tarikan yang perlu dilawati semasa berada di Melaka.

3) Taman Tema Air Melaka Wonderland

Melaka bukan sahaja padat dengan tempat berunsurkan sejarah bahkan Melaka juga mempunyai lokasi hiburan keluarga iaitu Taman Tema Air Melaka Wonderland. Dengan cuaca yang panas, amatlah sesuai untuk anda berkunjung di sini bagi meredakan diri dan berhibur bersama-sama dengan ahli keluarga. Taman tema air ini mempunyai 16 permainan yang berbeza untuk anda cuba dan rasai pengalamannya.

4) Melaka River Cruise

Di Melaka juga anda boleh merasai pengalaman menaiki River Cruise di sepanjang sungai Melaka. Sepanjang perjalan melalui sungai Melaka ini anda akan diceritakan tentang bangunan dan sejarah yang terdapat pada bangunan dan lokasi di sepanjang Sungai Melaka. Waktu terbaik untuk melakukan aktiviti ini adalah pada waktu malam di mana anda akan dapat melihat suasana yang cantik di bantu oleh cahaya lampu pada bangunan dan kedai-kedai di sepanjang Sungai Melaka.

5) Menara Taming Sari
Sumber: gomelaka.my

Menara Taming Sari menjadi symbol kepada lagenda Melaka iaitu berkaitan dengan pahlawan terulung Melaka iaitu Hang Tuah di zaman Kesultanan Melayu Melaka. Berketinggian 110 meter, menara ini membolehkan anda untuk melihat keseluruhan landskap bandar Melaka. Menara ini boleh menampung 66 orang pada satu-satu masa dan setiap sesi adalah selama 7 minit. Jangan lepaskan peluang anda untuk melihat landskap penuh bandar Melaka dan ambil gambar-gambar yang menarik!

Secara keseluruhannya, Melaka sememangnya mempunyai banyak tempat-tempat menarik untuk dilawati dan diterokai!

Puas bercakap tentang tempat-tempat menarik di Melaka? Sekarang jom kita cerita tentang penginapan di Melaka pulak!

Dah puas berjalan mengelilingi Melaka, pastinya kita perlukan penginapan yang selesa dan yang sememangnya berbaloi untuk kita merehatkan diri. Novotel Melaka lah yang sepatutnya menjadi pilihan anda untuk penginapan di Melaka!

Rasai Penginapan Hotel 4 Bintang di Novotel Melaka!


Novotel Melaka memberikan anda merasai perkhidmatan hotel bertaraf 4 bintang dan terletak di lokasi yang sangat strategik berdekatan dengan pelbagai kemudahan awam dan lokasi menarik untuk dilawati antaranya A’ Famosa dan Gereja St. Paul, Sungai Melaka, Muzium Peranakan Baba dan Nyonya, Tokong Chen Hoon Teng, Christ Church, Dataran Belanda, Jalan Jonker, Makam Hang Jebat, Muzium Tentera Laut Malaysia dan Muzium Maritim, Istana Kesultanan Melayu dan banyak lagi.

Dengan konsep moden dan kontemporari Novotel Melaka sememangnya menawarkan anda dengan pemandangan indah Selat Melaka dan persekitaran bandar bersejarah Melaka.
Fakta mengenai Novotel Hotel:
  • Novotel mempunyai lobi seluas 650 meter persegi yang menjadikannya sebagai hotel yang mempunyai lobi terluas dia negeri Melaka.
  • Menyediakan sebanyak 351 bilik yang terbahagi kepada Superior, Eksekutif, Eksekutif Premier dan Suites yang bermula dengan kadar harga serendah RM198 bagi satu malam.
  • Novotel Hotel juga menawarkan tawaran separuh harga bagi bilik kedua sekiranya pengunjung datang bersama dengan keluarga.


Terdapat banyak kemudahan dan fasiliti yang disediakan di Novotel Hotel:
24-hour room service
Web Corner
Kid’s Corner
Business Centre
Premier Executive Lounge – Exclusive Access
Fitness Centre (gym, swimming pool, sauna)
Concierge services
Laundry & dry-cleaning services
Indoor secured parking services
100% smoke-free environment
24-hour security & reception
Express check-in and check-out

Bila menginap di hotel perkara yang paling penting bagi pengunjung adalah keselesaan dan dekorasi bilik hotel tersebut. Jom kita tengok macam mana agaknya rupa bilik di Novotel Hotel.


Dekorasi bilik bagi Superior Room di Novotel Hotel. Sememangnya moden dan kontemporari! Sangat selesa untuk berehat selepas penat seharian berjalan di bandar Melaka. Setiap bilik dilengkapi dengan kemudahan pendingin hawa, televisyen, pembancuh kopi dan the, perkhidmatan WiFi, perkhidmatan bilik 24 jam, sudut kanak-kanak, pusat perniagaan, dobi dan 24 jam kawan keselamatan untuk keselesaan anda sepanjang bermalam di Novotel Hotel serta persekitaran bebas asap rokok.

Kemudahan lain yang terdapat di Novotel Melaka:


Kalau anda sememangnya jenis orang yang tak boleh kalau tak bersenam jangan risau di Novotel Hotel ada menyediakan fasiliti gymnasium untuk kemudahan anda. Jadi bolehlah and terus bersenam walaupun sedang seronok makan angin di Melaka!

Fasiliti seterusnya yang sentiasa menjadi perhatian pengunjung apabila menginap di hotel adalah tak lain dan tak bukan kolam renang! Di Novotel Hotel ada disediakan kolam renang yang sangat luas dan cukup selesa untuk kegunaan anda. Jangan risau dan gusar kerana di Novotel hotel ada dua kategori kolam renang yang disediakan iaitu kategori dewasa dan kanak-kanak. Jadi ibu bapa yang datang bersama-sama anak tak perlu risau tentang keselamatan anak-anak mereka kerana kolam renang kanak-kanak ada disediakan di Novotel Hotel.

Sumber: baynhe.vn

Sekitar pemandangan di kawasan kolam renang di Novotel Hotel Melaka. Turut di sediakan kawasan permainan kanak-kanak di bahagian sudut kolam renang. Orang dewasa jangan gatal pergi main dekat situ pulak tau!

Novotel Hotel Melaka sememangnya menawarkan anda pengalaman yang sangat bermakna untuk anda sekeluarga semasa menginap di sini dengan kesemua fasiliti dan kemudahan yang ditawarkan. Jadi apa tunggu lagi? Dapatkan Novotel Melaka best rates online sekarang!

Selamat Bercuti xD!
Share: 0

Cara Beli Tiket Kereta Api Indonesia di Traveloka

Cara Beli Tiket Kereta Api Indonesia di Traveloka

Tiket kapal terbang? Checked!
Hotel dan penginapan? Checked!
Itinerary travel? Checked!
Tiket train? Ehh macam mana nak beli?!

Mesti ramai yang sudah merancang dan bakal merancang nak bercuti di Indonesia kan? Pasti ramai jugak yang nak tahu caranya macam mana nak beli tiket kereta api Indonesia. Jadi jangan risau dan jangan ragu sebab dalam post ini aku akan beritahu tentang cara-cara untuk buat pembelian tiket kereta api Indonesia supaya perjalanan travel korang yang nak menjelajah setiap pelusuk Indonesia berjalan lancar.

Jadi apa yang korang perlu ada?

1. Aplikasi Traveloka

Beruntung kita semua dengan adanya aplikasi yang memudahkan hidup macam Traveloka ni. Aplikasi Traveloka ini korang boleh download di Google Play bagi pengguna Android dan bagi pengunaan Apple boleh download aplikasi ini di Play Store.

Dah siap download & install?

2. Tukar Setting di Aplikasi Traveloka

Untuk membolehkan korang mengakses carian tiket kereta api di Traveloka yang pertamanya korang perlulah menukar setting di aplikasi Traveloka. Tukar country kepada Indonesia.

Nah! Sekarang korang dah boleh akses carian tiket train Indonesia.

3. Pilih Destinasi 

Sekarang tunggu apa lagi, korang silalah pilih destinasi yang telah korang rancang dalam itinerari masing-masing. Dalam perjalanan travel aku yang lepas aku dah gunakan khidmat kereta api Indonesia ini untuk travel dari Surabaya - Bandung - Yogyakarta - Surabaya.

Travel menggunakan kereta api ini memang agak memakan masa lebih lebih lagi kerana jarak perjalanan di antara bandar di sana yang agak jauh. Perjalanan aku yang lepas dari Surabaya - Bandung mengambil masa kira-kira 15 jam. Dan aku memilih untuk beli tempat duduk di gerabak ekonomi. Sumpah taubat dan hampir nak kematu punggung aku dibuatnya!

Nak selesa tak?

4. Pilih Jenis Tiket

Kalau perjalanan korang itu melibatkan destinasi yang jauh-jauh aku sarankan untuk korang pilih tiket eksekutif ataupun business class. Kalau tiket economy class tempat duduknya duduk bertiga dan agak crowded dengan segala macam manusia. Gerabak ekonomi jugak akan berhenti di setiap hentian stesen kecil dan ini pastinya menambah masa bagi perjalanan korang.

Bagi gerabak business class pulak lebih kurang seperti di gerabak economy class cuma tempat duduknya duduk berdua. Agak selesa dan kurang manusia. Kalau nak lagi selesa? Pilihlah eksekutif, siap ada kerusi yang boleh ubah kedudukan dan jugak screen di depan kerusi. Gerabak tiket eksekutif juga akan lebih cepat kerana ianya tidak berhenti pada stesen-stesen kecil tetapi hanya stesen-stesen besar sahaja. Nak selesa dan cepat? Jadi pilihlah eksekutif.

Perjalanan 15 jam? Bateri handphone dah nak habis? 

Jangan risau dan jangan gusar. Setiap tempat duduk disediakan dengan plug yang membolehkan korang untuk caj handphone masing-masing. Nak tengok movie dekat laptop pon boleh tau!

5. Isi Maklumat Penumpang

Di bahagian sebelum nak check out bagi buat pembayaran nanti, korang akan diminta untuk isi maklumat penumpang. Jadi isilah nama penuh dan nombor passport korang. Kalau nombor kad pengenalan atau IC korang tak diterima okay.

Info tambahan: Di Indonesia, kad pengenalan dipanggil Kartu Tanda Penduduk (KTP).

6. Buat Pembayaran

Setelah selesai memilih dan mengisi info tiket kereta api tibalah masanya untuk korang membuat pembayaran. Apa yang menarik bagi aku adalah pembayaran tiket kereta api Indonesia melalui aplikasi Traveloka amatlah memudahkan tahu!

Terdapat banyak pilihan pembayaran yang disediakan oleh Traveloka. Tetapi mengikut kesesuaian aku rekomendasi tiga pilihan daripada jumlah pilihan pembayaran yang ada.
  • ATM Transfer
Sekiranya korang baru beli tiket kereta api Indonesia di sana antara pilihan yang boleh buat untu lakukan pembayaran adalah dengan cara ATM Transfer. Buat yang beli masa dekat Malaysia jangan pulak pilih pilihan ni, karang puas pulak korang nak merayau pelusuk Malaysia cari bank-bank Indonesia; BNI, BRI dan macam-macam lagilah.
  • Debit Card & VISA atau MasterCard
Pilihan ini aku rasa lebih umum sebab boleh dikatakan majoriti manusia dewasa ada debit card melainkan korang duduk dalam gua dan masih berburu binatang-binatang liar dihutan untuk dibuat sup bagi makan malam. Mudah dan cepat.
  • CIMB Clicks
Ini merupakan pilihan yang sesuai untuk pengguna-pengguna dan pelanggan CIMB. Dengan beberapa click aja korang dah pun berjaya buat pembayaran.

Jadi di antara ketiga-tiga pilihan pembayaran ini korang pilihlah ikut kemampuan ya!

7. Simpan E-Ticket (Barcode)

Dah bayar? Nanti pihak Traveloka akan emailkan e-ticket kereta api korang. Jadi nak buat apa dengan e-ticket ni? Simpan!

E-ticket ini korang akan perlukan untuk discan barcodenya nanti di stesen untuk print boarding pass. Pastikan screenshot atau pon nak lagi selamat print e-ticket tu ye.


Semoga menerusi apa yang aku kongsikan di sini dapat membantu perancangan korang untuk bercuti di Indonesia mengunakan Kereta Api Indonesia (KAI). Jangan lupa jugak berterima kasih kepada Traveloka kerana menjadikan semuanya bisa!

Traveloka? Pasti bisa!
Psst! Ini bukan artikel berbayar ye.

Bacaan yang berkenaan: 5 Tips Backpackers di Indonesia


Share: 10

5 Tips Backpackers Di Indonesia


Percutian dalam keadaan bajet merupakan pilihan ramai golongan muda zaman sekarang. Hanya dengan bajet yang mencukupi anda dah boleh bercuti dan merasai pengalaman melancong dengan kawan-kawan. Kali ini aku nak kongsikan beberapa tips untuk pembaca yang berminat untuk melakukan backpackers ke Indonesia. 

Berpandukan 5 tips yang aku akan senaraikan dan jelaskan sebentar lagi diharapkan dapat membantu serba sedikit persiapan dan menambah informasi sedia ada pembaca mengenai backpackers ke Indonesia. 


1. Penjimatan Penginapan 


Perumahan di Indonesia berbeza dengan perumahan di Malaysia. Rata-rata rumah di sana di bina dengan bilik yang banyak supaya dapat disewakan bagi menjana pendapatan mereka sekeluarga. Bilik-bilik ini dipanggil kos. 

Sekiranya merancang untuk backpackers ke Indonesia dan bercadang untuk berjimat bagi modal penginapan, menyewa kos merupakan solusinya. Terdapat banyak pilihan kos yang boleh dipilih dengan harga yang jauh lebih murah berbanding hotel. 

Banyak aplikasi yang boleh digunakan untuk mencari kos. Antara yang pernah aku gunakan adalah Mamikos. Melalui aplikasi ini kita dapat melihat dan mencari kos mengikut bajet dan keselesaan yang kita mahukan. 


2. Pengangkutan Online Atau Pemandu Peribadi 


Jalan-jalan di Indonesia sememangnya setiap masa padat dengan kereta, ojek dan motorsikal. Menggunakan pengangkutan melalui tempahan atas talian kadang-kadang agak tidak berbaloi dan mungkin akan dikenakan cas yang lebih tinggi sekiranya trafik di tempat tersebut sesak. 

Di Indonesia terdapat tiga jenis aplikasi yang boleh digunakan untuk menempah pengangkutan atas talian. Iaitu Uber, Grab dan Gojek (khusus Indonesia) yang masing-masing mempunyai pengangkutan motorsikal sendiri yang boleh anda pesan bagi penjimatan kos pengangkutan untuk pergerakkan jarak tempat yang dekat. 

Manakala bagi perjalanan jarak jauh pula, dinasihatkan untuk merancang perjalanan dan mendapatkan khidmat pemandu (supir) bagi menjimatkan kos (kos kebiasaannya berdasarkan lokasi yang ingin dituju) dan keselesaan. Rata-rata bayaran supir di sana adalah tetap atas persetujuan di antara dua pihak dan kadar bayarannya pula jauh lebih murah jika dibandingkan dengan harga pengangkutan atas talian yang lain. 

Merancang perjalanan jauh lebih awal merupakan perkara yang utama sekiranya membuat perjalanan ke lapangan terbang supaya anda tiba sebelum penerbangan pulang berlepas. 





3. Sentiasa Peka dengan Keselamatan 


Keselematan merupakan perkara utama yang perlu dititik beratkan semasa backpackers di Indonesia. Nasihat yang kerap kali diberikan oleh kawan-kawan di sana adalah perlunya untuk sentiasa meletakkan dompet di saku bahagian depan seluar bagi mengelakkan dicuri oleh penyeluk saku. 

Perlu sentiasa berhati-hati dengan orang-orang yang tidak dikenali di sana supaya perkara-perkara yang tidak diingini seperti ragut dan pukau dapat dielakkan. 


4. Bawa Pakaian yang Minimum 


Membawa pakaian yang minimum merupakan pilihan yang perlu sekiranya anda backpackers. Tujuannya adalah supaya memudahkan perjalanan dan pergerakkan ke satu-satu tempat. Dengan meminimumkan pakaian yang anda bawa membolehkan anda mudah untuk menaiki khidmat Gojek (motor), Grabmotor atau pun UberBike. 

Dengan membawa pakaian yang minimum juga memberikan anda ruangan yang banyak untuk dimuatkan dengan cenderahati untuk dibawa pulang. 


5. Pembelian Train Pass Melalui Aplikasi 


Sekiranya anda backpakers ke Indonesia dan ingin merasai pengalaman menaiki Kereta Api Indonesia (KAI) bagi pengangkutan anda bergerak dari satu bandar ke bandar yang lain di Indonesia dinasihatkan untuk membeli Train Pass melalui aplikasi KAI ataupun Traveloka. 

Ini kerana dapat mengelakkan anda bersesak di stesen kereta api untuk membeli tiket dan anda dapat merancang perjalanan dengan lebih baik. Setiap Train Pass yang dibeli secara atas talian perlulah di print di stesen kereta api melalui printer yang disediakan di stesen. 

Rata-rata perjalanan kereta api diantara bandar di Indonesia adalah 8 jam. Terdapat tiga jenis tiket train yang boleh anda beli mengikut keselesaan anda; Eksekutif, Business dan Ekonomi. Untuk keselesaan dan penjimatan masa disarankan untuk memilih train Eksekutif terutamanya bagi perjalanan jarak jauh. 


Travel merupakan perkara yang menyeronokkan! Banyak pengalaman yang dapat ditimba semasa melancong. Semoga tips di atas ini dapat membantu dan memberikan pembaca sedikit informasi untuk backpackers ke Indonesia. 

Selamat bercuti.
Share: 0

@syakiersalleh

Disclaimer


All posts and images are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are allowed to be used in other third-party websites without a written consent from the website owner.