How can we get rid of stress in our life?




How can you get rid of stress in your life?

Stress is sometimes needed, but too much of it will harm you; physically and mentally.

So how can you get rid of stress in your life?

It is a simple question yet it is hard to solve.

1) Don’t take it personally. We all know that in life there’s good and bad, it is a mixture of both. Let’s say if something bad happens to you either at present, in past or even in the future, do accept it as a part of your life.

Sometimes we would believe that when something bad happened to us was the result of malice that is directed to ourselves, and worst of all we would think that those things happened to us as a God’s punishment to our wrongdoings. Trust me, we learn more through bad things that happen throughout our life. Without hurdles, our lives would be boring. We will get trouble from time to time, and slowly but surely we will need to deal with them and we are going to learn from it.

2) Things are changing. Despite whatever happens in your life right now, everything will change. Sometimes there’s nothing much we can do about it, but still, we have to accept the changes. We are usually afraid of new things; changes, this anxiety kills us from responding sufficiently to what is happening around us.

3) Pay more attention to what your body tries to tell you. Our body is always in need of care and support. Sometimes with the hectic life, we are forgetting that our body is exhausted. You need to sleep and rest well. Without good sleep, quality food and some regular exercise, your body will fail to function accordingly. Taking care of your body is a must, it is not selfishness or a waste of time, but a vital necessity.



4) Practice laughing more. Laughter helps to recover faster, it allows you to cope better with life dramas and generally improves health. Laugh more often, there is no need to be too serious.



5) Sometimes most of us like to keep all of our feelings to ourselves. Trust me, it is not good to hold everything within yourself. Express your feelings and learn how to talk more about how you feel. Try to be honest with other people when it comes to your feelings despite it is a positive or negative emotion. If you feel annoyed, talk about it. If you feel happy – do not hide. Soon you will feel relieved at heart.



6) Know your own limits. Don’t push yourself above your limits. You need to be mentally and emotionally prepared that from time to time you may experience failure. Forgive yourself when things don’t work out. Laugh at yourself more often and stop making excuses.

7) The key of all is to treat yourself well. You need to be clever to take time for yourself from time to time. It is okay to reward yourself sometimes, you deserve it. Pamper yourself, you’ve earned it. Give yourself pleasure, you need it. Don’t wait for others to praise you, praise yourself. Don’t wait for others to love you, love yourself. Don't wait for others to take you somewhere fun, go and have fun yourself. Have more fun. The more relaxed you are, both mentally and physically, the better the company you become for others, the better you can cope with life and the more you can help others. The better you treat yourself, the more likely you are to want to treat others well. When you are relaxed and friendly, others will have more desire to be near you.


Don’t let those unnecessary things to control you and put you in a bad emotion. Let’s live a healthy life; physically and emotionally! 

Share: 0

Tarikan Baharu di Batu Caves, Gombak

Sepanjang dua puluh tahun menetap di Kuala Lumpur belum pernah sekali pon aku jejakkan kaki di salah satu tarikan pelancongan yang terletak di Gombak iaitu Batu Caves.

Sedikit info tentang Batu Caves ini adalah gua batu kapur yang merupakan salah satu kuil Hindu yang agak popular di Malaysia dan menjadi titik tumpuan terutama ketika pada hari perayaan Thaipusam yang di sambut oleh masyarakat Hindu. Di bahagian atas Batu Caves ini terdapat sebuah kuil Hindu dan untuk sampai ke bahagian atas para pengunjung perlu mendaki 272 anak tangga. Sememangnya agak melelahkan bagi orang yang kali pertama sampai di sini.

Sebelum ini tarikan utama yang ada di Batu Caves adalah dengan adanya tugu atau patung Dewa Murugan yang berukuran 42.7 meter. Tugu ini merupakan yang paling tertinggi terdapat di Malaysia dan juga kedua tertinggi di dunia. Sebanyak 2.5 juta ringgit Malaysia telah dibelanjakan untuk pembinaan selama 3 tahun patung ini dengan menggunakan 250 tan keluli, 1.550 meter padu konkrit dan 300 liter cat emas.

Baru-baru ini juga tersebar di media sosial berkaitan Batu Caves yang sudah berwajah baharu. Memandangkan aku juga semasa itu berada di sekitar Kuala Lumpur pon ambillah kesempatan untuk lihat dengan mata sendiri wajah terbaru Batu Caves. Batu Caves pada masa sekarang lebih menarik setelah setiap anak tangga menuju ke bahagian atas di cat dengan mengikut tona warna terang kepada tona warna gelap.

Berikut merupakan foto-foto yang aku ambil semasa berada di sana untuk tatapan korang semua:


Potrait satu!

Potrait dua!

Arca burung merak yang terdapat di kuil di bahagian atas Batu Caves

Tak lengkaplah kalau datang ke Batu Caves tapi tak bergambar dengan tugu simbolik yang satu ni!


Susunan tangga yang dicat mengikut tona warna menarik

Sekitar gelagat peniaga di luar kawasan tangga Batu Caves

Sejujurnya kita, kita semua warganegara Malaysia ini aku rasakan amat beruntung kerana berkongsi dan dapat merasa budaya masing-masing sambil hidup dalam keharmonian. Sememangnya pengalaman yang menyeronokkan bagi aku dapat berkunjung ke sini.

Korang yang baca entry aku ni macam mana pulak? Dah pernah jejakkan kaki ke Batu Caves?
Share: 3

Latihan Industri & Homesick



So how do I start?

Tipulah kalau sikit pon aku tak rasa kekok. Dah lama sangat tak tulis tentang diri sendiri. Kalau dulu aku rasa menulis di blog ni sebagai satu escape untuk diri aku daripada kesibukan dan kekusutan dunia realiti. Tapi sekarang tidur lagi seronok. Kau akan rasa masa itu akan lebih cepat bergerak. Kalau ada masalah dalam kepala pon kau akan dapat lupakan sekejap. Sebab bila kau bangun kau akan rasa satu permulaan yang baru. Kekusutan yang kau hadap sebelum tu akan rasa sedikit kurang. Bagi akulah kalau orang lain aku tak tahu.

Orang kata untuk kekal terapung di atas permukaan air kita perlu terus berusaha mendongak. Tetapi dalam kehidupan ini tak sama. Kadang-kadang kita hilang kawalan menyebabkan kita hanyut di dasar air. Untung kalau kita cepat sedar dan dapat kembali berada di permukaan air. Samalah dengan turun dan naiknya dalam kehidupan. Untuk naik kita perlukan usaha; mendongak. Tetapi kalau terus hanyut mungkin kita akan kelemasan dan tak timbul-timbul lagi ke atas. Maka itu akan jadi penamat kita.

Macam tak jadi metafora aku kan?

Tak kisahlah.

Aku ketika ini dalam minggu latihan industri di mana aku sekarang melakukan kerja-kerja di laboratori universiti kira macam sebagai seorang penyelidik. Matlamat latihan industri aku adalah untuk memformulasikan sebuah makanan ikan yang menggunakan bahan mentah daripada pemanfaatan sisa ikan. Projek "Waste to Wealth". Aku jugak punya idea untuk menjadikan tempe iaitu salah satu produk fermentasi kacang soya yang merupakan sumber baik protein dari tumbuh-tumbuhan untuk ditambah dalam formulasi makanan ikan yang sedang aku usahakan.

Dalam kajian aku jugak aku jalankan pemerhatian terhadap benih ikan patin yang aku beli di pasar basah Pudu di Kuala Lumpur. Tumbesaran ikan patin yang akan diberikan makan dengan makanan ikan yang telah aku formulasikan akan diperhatikan. Segala pemerhatian ini dibandingkan dengan sampel konstan iaitu makanan ikan komersial yang aku beli di kedai haiwan tak jauh dari rumah sewa.

Sekarang sudah masuk minggu ketujuh dan cuma tinggal baki tiga minggu lagi sebelum aku lengkapkan latihan industri. Apa yang aku rasa adalah sedikit kurang bernasib baik bagi aku kerana uji kaji yang aku jalankan masih belum lagi memberikan hasil seperti yang aku mahukan. Resipi formulasi yang aku lakukan sekarang masih lagi dalam fasa try & error. Aku masih lagi sibuk untuk mencari jalan bagi meningkatkan lagi makanan ikan yang aku usahakan.

Satu perkara lagi yang aku rasakan agak sedikit kesal sebab tidak memohon mana-mana peluang praktikal di syarikat luar. Paling tidak dapat memberikan aku pengalaman bekerja dengan suasana yang lebih realistik. Tapi tak mengapalah, sekarang pon sudah hampir tamat jangka waktu praktikal yang tinggal. Jadi setiap apa yang kita mulakan mestilah kita akhirkan.

Kalau selalunya waktu-waktu seperti sekarang ini merupakan cuti semester panjang tetapi sekarangnya tidak. Perkara yang aku paling rindukan setiap kali jauh dari rumah ialah suasana rumah itu sendiri. Aku fikir semakin hampir ke penamat masa belajar ini semakin kurang masa yang ada untuk aku luangkan di rumah. Dua semester lepas untuk 6 bulan sepenuhnya aku berada di Indonesia mengikuti program mobiliti dan sekarang sibuk dengan latihan industri. Rasa homesick ini jugak yang membuatkan aku mencari-cari masa untuk ulang-alik dari Pahang ke Kuala Lumpur setiap hujung minggu.

Aku harap setiap semua perkara yang aku lakukan selepas ini akan sentiasa dipermudahkan. Mungkin situasi sekarang bukanlah rasa dan keputusan yang aku inginkan tetapi aku akan tetap berusaha kerana aku percaya setiap usaha itu pasti akan memberikan hasil baik sikit atau banyak. Mungkin sekarang bukan waktu yang tepat dan pasti setiap perkara yang jadi sekarang punya sebab dan hikmah tersendiri. Doa-doakan uji kaji aku menjadi ya!


Share: 4

Personalized Your Own Custom T-shirt on Printcious


I still remember those days, where I feel like to customize my own t-shirt design at local printing company nearby my house. I already done with the design and showed them on how I want my t-shirt to be. Unfortunately, the final result turned out to be different from what I want as there’s nothing much they can do. Even they set a minimum amount of order which I don’t favour at all since that time I would like to have only one piece of my custom design t-shirt. But I just proceed, what a waste isn’t!


So recently while browsing the internet, I found out a very special website called Printcious that enables us to customize everything; t-shirt, mugs, puzzles, cushions, phone cases, mousepads, keychain and even ceramic tiles. That’s so amazing right?! This website is the heaven for whoever that want to create their own personalised gifts for any gift-giving occasions.


Printcious which is said to be the best t shirt design maker malaysia that offers t shirt printing online services triggers me to try their service. I would like to create my own custom t-shirt!

So basically after creating my account on Printcious (which is very easy; just input your name, email, password and you are done, that’s all it takes!) I am all ready to create my own personalized t-shirt.

There are only four simple steps that you will need to follow:

1)Firstly, you will need to choose your product, which is in my case I would like to create a graphic tee. So graphic tee would be my option.

2)Secondly, upload your photo and design. On the Printcious website they already provide you with a friendly tool for you to create your own design. I believe that you will absolutely master on using the tool as it is super easy to use!


This is the screenshot of the designing tools on Printcious. Like I said it easier to use you can directly upload your design and edit text. It is not complicated at all to use.

3) Next, you are free to edit your design by editing text or add a new one.

4) Finally, you are ready to go! Place your order and wait for them to process your new t-shirt.

Ohh by the way, if you are out of idea, there are also some of examples for you to refer as an inspiration in order for you to create your own custom t-shirt design. These are the examples provided on Printcious:



I am still thinking on editing my design for my custom t-shirt. Once I have finalized the design, I will place and submit my order on Printcious. I seriously can’t wait to see the final result of my custom t-shirt. 

I think that you all should try Printcious too! Customize your own gifts that will give you a memorable moment and mesmerize the memory. There are many products to choose and you are free to customize them to your desired preferences and designs.

“If you are looking for best corporate t-shirt printing, don’t forget to contact them. Or if you have any upcoming birthday party and would like to impress your guest, photo booth in kl is your best entertainment.”
Share: 0

7 Tips Berguna untuk Belajar Secara Efektif


Jadi seorang pelajar atau mahasiswa ni kadang-kadang memang stress. Terutama bila dah masuk hujung semester, macam-macam dateline kerja yang datang berduyun-duyun. Stay up setiap malam dengan mata bengkak sebab tak cukup tidur tu boleh kata macam rutin harian kitalah. Bila dah selesai semua assesments dan projek, final exam merupakan perkara yang terakhir tinggal untuk menguji kita. 

Kepada semua pelajar dan mahasiswa kali ini suka untuk aku kongsikan tentang tips belajar yang akan membantu memperbaiki skill belajar sedia ada korang.


7 Tips Berguna untuk Belajar Secara Efektif



1) Tak Tahu Nak Mula Macam Mana

Buat senarai setiap tajuk dan subtopik yang perlu diulang kaji. Tetapkan prioriti setiap topik. Rancang dan bahagi masa untuk ulang kaji secara realistik. Mulakan study awal waktu walaupun cuma satu atau dua jam sehari sehinggalah hari peperiksaan.

2) Banyak Perkara Kena Study.. Tapi Masa yang Tinggal Terlalu Singkat

Preview semula nota dan latihan. Lihat semula semua silibus dan subtopik mata pelajaran. Buat penekanan hanya pada subtopik yang penting dan yang masih kurang faham. Tips ini dapat menjimatkan masa dengan memastikan kita faham dan fokus pada subtopik yang penting.

3) Subtopik Membosankan.. Terlalu Banyak Teori

Buat nota atau mind map, highlight kan konsep dan perkara yang penting. Soal diri sendiri tentang isi-isi penting bagi subtopik tersebut. Berbincang dengan kawan untuk tingkatkan kefahaman dan ingatan.

4) Dah Baca, Dah Faham, Tapi Masih Tak Ingat

Huraikan subtopik itu dengan berikan contoh sendiri. Kaitkan informasi yang baru kita belajar dengan perkara yang telah kita tahu. Ini akan menguatkan lagi kefahaman dan ingatan kita kerana kita akan lebih mudah untuk mengingati perkara yang berkaitan dengan kita.

5) Rasa Dah Faham dan Ingat Kesemuanya

Uji kefahaman dan ingatan. Cuba jawab soalan-soalan yang berkaitan isi-isi penting setiap subtopik. Kaitkan hubungan dan konsep di antara subtopik. Huraikan satu persatu isi penting yang ada tanpa rujuk nota untuk lihat sejauh mana kefahaman kita tentang sesuatu subtopik.

6) Terlalu Banyak untuk Di Ingat

Susun atau turutkan input-input baru mengikut turutan supaya lebih mudah faham dan ingat. Maklumat baru akan lebih mudah diingat sekiranya di susun secara sistematik dan teratur.

Tuliskan dapatan setiap subtopik menjadi beberapa kategori dan rumusan. Cipta peta minda untuk mudah hubung kaitkan informasi.

7) Dah Baca.. Tapi Lupa

Review semula. Setiap kali habis baca atau study satu subtopik, cuba untuk mengingati semula isi atau informasi penting subtopik tersebut. Jawab soalan berkaitan subtopik yang di baca. Jika masih tak ingat, cuba untuk baca dan hadam semula bahagian yang masih sukar untuk diingat. Lebih lama masa yang kita luang untuk memahami dan mengingati satu-satu subtopik, lebih lama informasi tersebut dapat kita ingat. Untuk jangka masa panjang juga, akan membuat kita tidak akan lupa 100% tentang subtopik tersebut. 

Bagaimana cara kita menyusun dan mentafsirkan maklumat baharu merupakan perkara yang lebih penting berbanding dengan berapa lama masa yang kita peruntukkan untuk belajar.
Share: 3

Kenapa Blogger Perlu Email Signature?

Kenapa Blogger Perlu Email SIgnature


Dalam zaman yang serba moden kini, emel merupakan salah satu alternatif untuk kita berhubung. Banyak gunanya platform emel ini contohnya untuk urusan kerja, pemberitahuan jualan murah sekiranya anda melanggan emel daripada laman jualan online dan kalau nak mintak kerja pon kita gunakan emel.


Hidup seorang blogger dengan emel pon tak dapat dipisahkan sebenarnya. Sebab setiap komen baru yang masuk di blog akan diberitahu dahulu menerusi emel supaya dapat ditapis oleh tuan punya blog. Komen-komen yang murni akan dipublish dan komen-komen yang negatif akan didelete. Jadi apa kaitannya email signature dengan blogger?

Ehh korang tahu ke tak email signature itu apa sebenarnya?

Kenapa Blogger Perlu Email SIgnature
Ini merupakan contoh emel signature aku sendiri. Emel signature ini terletak di bahagian bawah emel yang dikarang. Banyak benda yang boleh di masukkan dalam emel signature ini, antaranya nama korang (paling utama), boleh jugak kalau nak tambah description tentang diri sendiri; kalau blogger tulislah blogger, kalau korang pelakon ke model ke pon boleh letak, actor/actress/model ikut suka hati okay! 

Yang paling bergunanya emel signature ini adalah boleh linkkan sekali semua sosial media dan letak details contact korang untuk mudah dihubungi. Manalah tahu klien ternampak emel signature korang dan terus singgah blog korang lepas tu dia rasa nak buat kolaborasi dengan tawarkan advertorial post ke kan? 


Kenapa Blogger Perlu Email Signature?

1) Professionalisme

Kalau kau seorang blogger dan selalu hubungi klien atau pon berbalas komen dengan pembaca blog korang di emel adalah baiknya untuk korang ada emel signature ni. Dengan adanya emel signature akan menampakkan lagi professionalisme emel korang. Emel signature ini juga akan menjadi identiti korang dalam menggunakan perkhidmatan emel ini. Menerusi emel signature ini penerima emel akan mendapat tahu serba sedikit tentant diri korang berdasarkan details yang korang letak pada emel signature.

2) Kad Nama Elektronik

Kebiasaannya blogger-blogger yang famous dan selalu di jemput ke event-event besar mempunyai kad nama mereka sendiri supaya senanglah untuk memperkenalkan diri mereka dan kalau ada tawaran kerja pon si penerima boleh terus hubungi blogger tadi dengan details yang ada pada kad nama tersebut. Samalah jugak bagi emel signature, cumanya versi elektronik. Pembaca akan dapat mengetahui details mengenai diri anda, dan setiap kali emel anda di forward, emel signature anda akan tetap dapat dilihat oleh pembaca lain.

3) Menambah Trafik Blog

Amat penting bagi seorang blogger untuk includekan link url ke blog mereka pada emel signature. Menerusi emel signature, pembaca emel anda akan dapat terus melawat ke blog anda tapi perlu melakukan carian di enjin carian. Klik terus dan sampai di blog anda. Ini sangat berguna terutamanya pada blogger yang menggunakan khidmat newsletter bagi memberitahu para pembaca mereka mengenai post baru di blog mereka.

4) Alternatif untuk Hubungi Anda

Menerusi emel signature, korang boleh linkkan kesemua media sosial yang ada. Kebiasaannya jarang ada orang yang setiap hari semak emel mereka. Dengan adanya details media sosial korang yang dilinkkan pada emel signature akan memudahkan lagi pembaca blog untuk berhubungan dengan korang secara langsung dan cepat. Ini juga dapat meningkatkan lagi engagement di antara blogger dan jugak para pembaca.

Banyak kelebihan yang boleh seorang blogger dapat menerusi penggunaan email signature ini. Nak tahu macam mana untuk cipta email signature dan tetapkan di blog korang? Boleh baca di sini: Cara Tetapkan Email Signature Pada Email 

Share: 6

Bercuti Di Melaka & Penginapan 4 Bintang Di Novotel Melaka

Jika anda ingin lari daripada kesibukan hidup di ibu kota, Melaka merupakan negeri pertama yang patut anda pilih. Melaka merupakan sebuah negeri bersejarah yang terdapat di Malaysia bahkan juga seringkali dikaitkan dengan nama Negeri Hang Tuah iaitu pahlawan terulung semasa zaman Kesultanan Melayu Melaka.


Fakta menarik tentang negeri Melaka ialah pengisytiharan Melaka sebagai sebuah Bandar Warisan Dunia pada tahun 2008 oleh UNESCO iaitu merupakan sebuah agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang ditubuhkan bertujuan untuk menyumbang ke arah kedamaian dan keselamatan melalui mempromosikan kerjasama antarabangsa menerusi bidang pendidikan, sains dan kebudayaan.

Selesai dengan fakta tentang Melaka, sekarang mari kita lihat apa yang anda boleh lakukan di Melaka!

Melaka ada segalanya yang anda perlu! Terdapat banyak tarikan pelancongan yang ditawarkan. Antaranya adalah:

1) Melaka Jonker Street

Merupakan pusat bagi Chinatown dan merupakan sebuah pasar yang besar dan membolehkan anda membeli apa sahaja yang anda mahu! Pasar Jonker Street akan sentiasa dipenuhi dengan orang ramai sama ada pada hari minggu ataupun hujung minggu.

2) Christ Church Melaka
Sumber: sgmytaxi.com

Merupakan sebuah gereja yang bina oleh pihak Belanda semasa zaman penjajahan mereka di Melaka. Struktur bangunan yang unik dan penuh bersejarah menjadikan ianya sebagai sebuah tarikan yang perlu dilawati semasa berada di Melaka.

3) Taman Tema Air Melaka Wonderland

Melaka bukan sahaja padat dengan tempat berunsurkan sejarah bahkan Melaka juga mempunyai lokasi hiburan keluarga iaitu Taman Tema Air Melaka Wonderland. Dengan cuaca yang panas, amatlah sesuai untuk anda berkunjung di sini bagi meredakan diri dan berhibur bersama-sama dengan ahli keluarga. Taman tema air ini mempunyai 16 permainan yang berbeza untuk anda cuba dan rasai pengalamannya.

4) Melaka River Cruise

Di Melaka juga anda boleh merasai pengalaman menaiki River Cruise di sepanjang sungai Melaka. Sepanjang perjalan melalui sungai Melaka ini anda akan diceritakan tentang bangunan dan sejarah yang terdapat pada bangunan dan lokasi di sepanjang Sungai Melaka. Waktu terbaik untuk melakukan aktiviti ini adalah pada waktu malam di mana anda akan dapat melihat suasana yang cantik di bantu oleh cahaya lampu pada bangunan dan kedai-kedai di sepanjang Sungai Melaka.

5) Menara Taming Sari
Sumber: gomelaka.my

Menara Taming Sari menjadi symbol kepada lagenda Melaka iaitu berkaitan dengan pahlawan terulung Melaka iaitu Hang Tuah di zaman Kesultanan Melayu Melaka. Berketinggian 110 meter, menara ini membolehkan anda untuk melihat keseluruhan landskap bandar Melaka. Menara ini boleh menampung 66 orang pada satu-satu masa dan setiap sesi adalah selama 7 minit. Jangan lepaskan peluang anda untuk melihat landskap penuh bandar Melaka dan ambil gambar-gambar yang menarik!

Secara keseluruhannya, Melaka sememangnya mempunyai banyak tempat-tempat menarik untuk dilawati dan diterokai!

Puas bercakap tentang tempat-tempat menarik di Melaka? Sekarang jom kita cerita tentang penginapan di Melaka pulak!

Dah puas berjalan mengelilingi Melaka, pastinya kita perlukan penginapan yang selesa dan yang sememangnya berbaloi untuk kita merehatkan diri. Novotel Melaka lah yang sepatutnya menjadi pilihan anda untuk penginapan di Melaka!

Rasai Penginapan Hotel 4 Bintang di Novotel Melaka!


Novotel Melaka memberikan anda merasai perkhidmatan hotel bertaraf 4 bintang dan terletak di lokasi yang sangat strategik berdekatan dengan pelbagai kemudahan awam dan lokasi menarik untuk dilawati antaranya A’ Famosa dan Gereja St. Paul, Sungai Melaka, Muzium Peranakan Baba dan Nyonya, Tokong Chen Hoon Teng, Christ Church, Dataran Belanda, Jalan Jonker, Makam Hang Jebat, Muzium Tentera Laut Malaysia dan Muzium Maritim, Istana Kesultanan Melayu dan banyak lagi.

Dengan konsep moden dan kontemporari Novotel Melaka sememangnya menawarkan anda dengan pemandangan indah Selat Melaka dan persekitaran bandar bersejarah Melaka.
Fakta mengenai Novotel Hotel:
  • Novotel mempunyai lobi seluas 650 meter persegi yang menjadikannya sebagai hotel yang mempunyai lobi terluas dia negeri Melaka.
  • Menyediakan sebanyak 351 bilik yang terbahagi kepada Superior, Eksekutif, Eksekutif Premier dan Suites yang bermula dengan kadar harga serendah RM198 bagi satu malam.
  • Novotel Hotel juga menawarkan tawaran separuh harga bagi bilik kedua sekiranya pengunjung datang bersama dengan keluarga.


Terdapat banyak kemudahan dan fasiliti yang disediakan di Novotel Hotel:
24-hour room service
Web Corner
Kid’s Corner
Business Centre
Premier Executive Lounge – Exclusive Access
Fitness Centre (gym, swimming pool, sauna)
Concierge services
Laundry & dry-cleaning services
Indoor secured parking services
100% smoke-free environment
24-hour security & reception
Express check-in and check-out

Bila menginap di hotel perkara yang paling penting bagi pengunjung adalah keselesaan dan dekorasi bilik hotel tersebut. Jom kita tengok macam mana agaknya rupa bilik di Novotel Hotel.


Dekorasi bilik bagi Superior Room di Novotel Hotel. Sememangnya moden dan kontemporari! Sangat selesa untuk berehat selepas penat seharian berjalan di bandar Melaka. Setiap bilik dilengkapi dengan kemudahan pendingin hawa, televisyen, pembancuh kopi dan the, perkhidmatan WiFi, perkhidmatan bilik 24 jam, sudut kanak-kanak, pusat perniagaan, dobi dan 24 jam kawan keselamatan untuk keselesaan anda sepanjang bermalam di Novotel Hotel serta persekitaran bebas asap rokok.

Kemudahan lain yang terdapat di Novotel Melaka:


Kalau anda sememangnya jenis orang yang tak boleh kalau tak bersenam jangan risau di Novotel Hotel ada menyediakan fasiliti gymnasium untuk kemudahan anda. Jadi bolehlah and terus bersenam walaupun sedang seronok makan angin di Melaka!

Fasiliti seterusnya yang sentiasa menjadi perhatian pengunjung apabila menginap di hotel adalah tak lain dan tak bukan kolam renang! Di Novotel Hotel ada disediakan kolam renang yang sangat luas dan cukup selesa untuk kegunaan anda. Jangan risau dan gusar kerana di Novotel hotel ada dua kategori kolam renang yang disediakan iaitu kategori dewasa dan kanak-kanak. Jadi ibu bapa yang datang bersama-sama anak tak perlu risau tentang keselamatan anak-anak mereka kerana kolam renang kanak-kanak ada disediakan di Novotel Hotel.

Sumber: baynhe.vn

Sekitar pemandangan di kawasan kolam renang di Novotel Hotel Melaka. Turut di sediakan kawasan permainan kanak-kanak di bahagian sudut kolam renang. Orang dewasa jangan gatal pergi main dekat situ pulak tau!

Novotel Hotel Melaka sememangnya menawarkan anda pengalaman yang sangat bermakna untuk anda sekeluarga semasa menginap di sini dengan kesemua fasiliti dan kemudahan yang ditawarkan. Jadi apa tunggu lagi? Dapatkan Novotel Melaka best rates online sekarang!

Selamat Bercuti xD!
Share: 0

Semangat Yang Hilang & Permohonan Semula Adsense Dengan Domain Sendiri


Aku rasa perjalanan aku berblog dengan menggunakan khidmat Google Adsense ini memang berliku-liku. Aku dah pernah berkali-kali memohon untuk mendapatkan Google Adsense dan juga sudah pernah diluluskan. Tetapi disebabkan ketamakkan dan kurang pengetahuan aku di masa awal berblog dulu juga telah menyebabkan akaun Google Adsense aku di suspended kan. 

Sedih dan sangat sedih sebab masa itu akaun aku baru sahaja diluluskan selama 3 bulan dan selepas akaun aku dibekukan tiada lagi iklan-iklan dari Google Adsense yang boleh diletakkan dalam blog aku. Selama satu bulan jugak akaun aku dibekukan sebelum aku boleh memperlihatkan semula iklan Google Adsense ke dalam blog.

Baru sahaja akaun Google Adsense aku dibebaskan datang pulak idea dalam kepala aku untuk membeli domain sendiri. Konon-kononnya kalau aku beli domain sendiri akan dapat mencantikkan lagi URL blog aku supaya lebih pendek dan mudah untuk diingati tanpa ada perkataan blogspot itu.

Dan sememangnya keputusan aku untuk menukar kepada domain baharu itu juga satu kesilapan. Aku kurang peka bahawa sekiranya kita menukar domain baharu, maka kita perlu membuat permohonan semula akaun Google Adsense. Jadi usaha aku berbulan-bulan untuk meluluskan dan membebaskan akaun aku yang disekat sebelum ini berkecai sekali lagi.

Sepanjang aku menukar domain baharu itu ada jugak aku cuba untuk mohon berkali-kali untuk mendapatkan kelulusan akaun Google Adsense semula tapi haram nak lepas. Aku jugak ada baca dalam artikel-artikel blogger lain yang ramai mengatakan bahawa selepas menukar domain akan menyebabkan lebih sukar untuk blog korang diluluskan oleh Google Adsense. Padanlah muka aku.

Puas jugaklah aku fikir mana silapnya dan apa penambahbaikkan yang perlu aku lakukan untuk meluluskan blog aku ini. Sampailah satu hari itu aku dah betul-betul merajuk dengan Google Adsense yang jugak menjadi punca aku agak kurang aktif berblog untuk tahun 2016. Hampir setahun jugaklah akaun aku di suspended dan semangat aku untuk berblog pon dah makin pudar ditambah dengan kesibukan aku di universiti dengan banyak aktiviti.

Pada tahun 2017 pulak entah macam mana semangat aku untuk berblog itu datang balik dan aku fikir mungkin jugak sebab domain yang sedia ada sekarang aku ini perlu dibayar dan mendatangkan semula mood aku untuk berblog. Kemanisan yang paling manis aku rasa sepanjang berblog ini juga pada tahun 2017 yang menyaksikan blog aku untuk menang dua kontes yang berikan aku hadiah dan memori yang lumayan sebagai seorang blogger; kontes Traveloka I Need A Holidaylah! dan kontest Shopback Birthday Wish. (Kedua-dua artikel yang aku tulis untuk kontes ini adalah berbahasa Inggeris) 




Kemenangan aku ini memberikan aku kembali kepercayaan kepada diri aku sendiri yang rupanya aku ini masih lagi relevan dan mempunyai bakat untuk berblog. Sepanjang tahun 2017 jugak tidak sekali pon aku cuba untuk membuat permohonan ke Google Adsense sebab aku rasa dah muak dapat email disapproved daripada diorang.

Usaha aku yang seterusnya adalah aku cuba memperbanyakkan kesempatan untuk menulis blog dalam bahasa melayu dan membuat posting di blog sebanyak yang aku mampu untuk menambahkan pageviews dan trafik ke blog aku. Usaha aku ini ternyata bukan sia-sia kerana awal Januari 2018 lalu aku terdetik untuk memohon semula Google Adsense dan lepas beberapa hari menunggu email balas dari pihak mereka akhirnya aku diluluskan!

Hampir 2 tahun aku tunggu dan akhirnya apa yang pernah aku dapatkan dan hilangkan dapat aku tebus semula. Aku bersyukur sangat dan In Shaa Allah aku dah belajar dari kesilapan aku yang lepas dan yakin tak akan buat kesilapan yang sama untuk kali kedua.


Sekiranya korang juga sudah menukar domain baru dan ingin akaun korang diluluskan semula ini adalah apa yang korang perlu lakukan:

1. Log in akaun Google Adsense
2. Pilih tab My Ads
3. Pilih Other Products daripada dropdown list tab My Ads
4. Isikan url blog
5. Tunggu emel balasan dari Google Adsense 

Selamat berjaya dan terima kasih baca perjalanan blog aku dengan Google Adsense ye! 
Share: 11

Kelebihan Menggunakan Whatsapp Business Kepada Peniaga Online


Zaman sekarang ini kalau kita lihat telah banyak peniaga-peniaga online yang berkembang biak dengan menggunakan bermacam-macam platform sedia ada tak kiralah perniagaan kecil atupun besar. Sejujurnya perkara ini merupakan suatu yang positif dan patut diberikan galakkan.

Jadi dalam ingin memberikan galakkan, aku bercadang nak memperkenalkan aplikasi yang dirasakan akan dapat membantu para peniaga online di luar sana supaya dapat membantu dan memberikan pengalaman yang lebih efektif terhadap komunikasi di antara peniaga dan pelanggan atau konsumer.

Dalam artikel ini aku menerangkan fitur-fitur (feature) yang terdapat dalam aplikasi Whatsapp Business yang dapat membantu para peniaga online berkomunikasi dengan pelanggan mereka.


1. Perbezaan Logo

Seperti yang kita sedia maklum Whatsapp Messenger yang sering kita gunakan dalam kehidupan sehari-hari kita menggunakan logo telefon. Manakala Whatsapp Business pula menggunakan logo yang berhuruf B sebagai logo mereka.

2. Boleh Guna Nombor Rumah / Pejabat

Aplikasi Whatsapp Business dan Whatsapp Mesengger boleh digunakan dalam satu peranti (device) yang sama tetapi dengan menggunakan nombor yang berlainan.

Para pengguna Whatsapp Business boleh mendaftarkan nombor rumah atau pejabat mereka untuk menggunakan aplikasi ini.

3. Balas Mesej Secara Automatik

Kelebihan yang boleh didapati daripada aplikasi Whatsapp Business adalah para peniaga online dapat menetapkan balasan automatik sekiranya mereka mendapat soalan yang sama daripada pelanggan ataupun untuk meraikan pelanggan baharu mereka.

Fitur ini sememangnya efektif dalam penjimatan masa kepada peniaga online yang mempunyai banyak mesej yang perlu dibalas sekiranya dilakukan secara manual.

4. Lihat Statistik Terima Dan Hantar Mesej / Pesanan

Kebiasaan pengguna Whatsapp Messenger akan menetapkan untuk melindungi privasi mereka daripada orang lain; bluetick dan online. Tetapi menerusi Whatsapp Business para peniaga online akan dapat melihat statistik penerimaan pesanan mereka telah dibaca dan diterima atau tidak meskipun para pelanggan mereka menetapkan untuk melindungi bluetick mereka.

5. Memilih Kategori Perniagaan

Menerusi penggunaan Whatsapp Business, para peniaga online akan dapat menetapkan informasi perniagaan mereka. Antara yang boleh mereka lakukan adalah meletakkan informasi waktu operasi perniagaan, link laman web rasmi, lokasi perniagaan malah mampu menetapkan kategori perniagaan meraka.

Fitur ini dilihat dapat memberikan informasi yang berkesan dan mudah kepada para pelanggan dan menjimatkan masa mereka daripada perlu untuk mencari di carian internet berkenaan informasi sesebuah perniagaan.

6. Sistem Verifikasi

Seperti laman-laman sosial masa kini yang menggunkan sistem verikasi yang memberikan simbol tick berwarna biru kepada akaun-akaun, Whatsapp Business pun begitu juga. Akaun-akaun yang berdaftar di bawah Whatsapp Business perlu melalui ujian verikasi dan sekiranya Whatsapp Business sudah memverifikasikan akaun mereka akan diberikan simbol tick berwarna hijau.

"If you see a green badge next to the contact's name, it means WhatsApp has verified if the number is properly owned by the company", kata Whatsapp pada laman web rasmi mereka.

7. Mengkategorikan Pesanan / Mesej Masuk Dengan Label

Para pengguna Whatsapp Business boleh mengkategorikan pesana yang mereka terima dengan menggunkan label. Hal ini supaya komunikasi para peniaga online dengan pelanggan mereka akan menjadi lebih efisien dan juga lebih teratur.


Aplikasi Whatsapp Business ini sememangnya memberikan banyak kelebihan kepada para peniaga online. Jadi kepada semua para peniaga online tak perlu tunggu lagi dan silalah menggunakan kelebihan yang ditawarkan oleh aplikasi ini.

Whatsapp Business sekarang boleh di download di Google Play dan juga Play Store.

Selamat Mencuba!

Kredit kepada Kompas.com (Klik untuk artikel asal berbahasa Indonesia)
Share: 4

Cara Beli Tiket Kereta Api Indonesia di Traveloka

Cara Beli Tiket Kereta Api Indonesia di Traveloka

Tiket kapal terbang? Checked!
Hotel dan penginapan? Checked!
Itinerary travel? Checked!
Tiket train? Ehh macam mana nak beli?!

Mesti ramai yang sudah merancang dan bakal merancang nak bercuti di Indonesia kan? Pasti ramai jugak yang nak tahu caranya macam mana nak beli tiket kereta api Indonesia. Jadi jangan risau dan jangan ragu sebab dalam post ini aku akan beritahu tentang cara-cara untuk buat pembelian tiket kereta api Indonesia supaya perjalanan travel korang yang nak menjelajah setiap pelusuk Indonesia berjalan lancar.

Jadi apa yang korang perlu ada?

1. Aplikasi Traveloka

Beruntung kita semua dengan adanya aplikasi yang memudahkan hidup macam Traveloka ni. Aplikasi Traveloka ini korang boleh download di Google Play bagi pengguna Android dan bagi pengunaan Apple boleh download aplikasi ini di Play Store.

Dah siap download & install?

2. Tukar Setting di Aplikasi Traveloka

Untuk membolehkan korang mengakses carian tiket kereta api di Traveloka yang pertamanya korang perlulah menukar setting di aplikasi Traveloka. Tukar country kepada Indonesia.

Nah! Sekarang korang dah boleh akses carian tiket train Indonesia.

3. Pilih Destinasi 

Sekarang tunggu apa lagi, korang silalah pilih destinasi yang telah korang rancang dalam itinerari masing-masing. Dalam perjalanan travel aku yang lepas aku dah gunakan khidmat kereta api Indonesia ini untuk travel dari Surabaya - Bandung - Yogyakarta - Surabaya.

Travel menggunakan kereta api ini memang agak memakan masa lebih lebih lagi kerana jarak perjalanan di antara bandar di sana yang agak jauh. Perjalanan aku yang lepas dari Surabaya - Bandung mengambil masa kira-kira 15 jam. Dan aku memilih untuk beli tempat duduk di gerabak ekonomi. Sumpah taubat dan hampir nak kematu punggung aku dibuatnya!

Nak selesa tak?

4. Pilih Jenis Tiket

Kalau perjalanan korang itu melibatkan destinasi yang jauh-jauh aku sarankan untuk korang pilih tiket eksekutif ataupun business class. Kalau tiket economy class tempat duduknya duduk bertiga dan agak crowded dengan segala macam manusia. Gerabak ekonomi jugak akan berhenti di setiap hentian stesen kecil dan ini pastinya menambah masa bagi perjalanan korang.

Bagi gerabak business class pulak lebih kurang seperti di gerabak economy class cuma tempat duduknya duduk berdua. Agak selesa dan kurang manusia. Kalau nak lagi selesa? Pilihlah eksekutif, siap ada kerusi yang boleh ubah kedudukan dan jugak screen di depan kerusi. Gerabak tiket eksekutif juga akan lebih cepat kerana ianya tidak berhenti pada stesen-stesen kecil tetapi hanya stesen-stesen besar sahaja. Nak selesa dan cepat? Jadi pilihlah eksekutif.

Perjalanan 15 jam? Bateri handphone dah nak habis? 

Jangan risau dan jangan gusar. Setiap tempat duduk disediakan dengan plug yang membolehkan korang untuk caj handphone masing-masing. Nak tengok movie dekat laptop pon boleh tau!

5. Isi Maklumat Penumpang

Di bahagian sebelum nak check out bagi buat pembayaran nanti, korang akan diminta untuk isi maklumat penumpang. Jadi isilah nama penuh dan nombor passport korang. Kalau nombor kad pengenalan atau IC korang tak diterima okay.

Info tambahan: Di Indonesia, kad pengenalan dipanggil Kartu Tanda Penduduk (KTP).

6. Buat Pembayaran

Setelah selesai memilih dan mengisi info tiket kereta api tibalah masanya untuk korang membuat pembayaran. Apa yang menarik bagi aku adalah pembayaran tiket kereta api Indonesia melalui aplikasi Traveloka amatlah memudahkan tahu!

Terdapat banyak pilihan pembayaran yang disediakan oleh Traveloka. Tetapi mengikut kesesuaian aku rekomendasi tiga pilihan daripada jumlah pilihan pembayaran yang ada.
  • ATM Transfer
Sekiranya korang baru beli tiket kereta api Indonesia di sana antara pilihan yang boleh buat untu lakukan pembayaran adalah dengan cara ATM Transfer. Buat yang beli masa dekat Malaysia jangan pulak pilih pilihan ni, karang puas pulak korang nak merayau pelusuk Malaysia cari bank-bank Indonesia; BNI, BRI dan macam-macam lagilah.
  • Debit Card & VISA atau MasterCard
Pilihan ini aku rasa lebih umum sebab boleh dikatakan majoriti manusia dewasa ada debit card melainkan korang duduk dalam gua dan masih berburu binatang-binatang liar dihutan untuk dibuat sup bagi makan malam. Mudah dan cepat.
  • CIMB Clicks
Ini merupakan pilihan yang sesuai untuk pengguna-pengguna dan pelanggan CIMB. Dengan beberapa click aja korang dah pun berjaya buat pembayaran.

Jadi di antara ketiga-tiga pilihan pembayaran ini korang pilihlah ikut kemampuan ya!

7. Simpan E-Ticket (Barcode)

Dah bayar? Nanti pihak Traveloka akan emailkan e-ticket kereta api korang. Jadi nak buat apa dengan e-ticket ni? Simpan!

E-ticket ini korang akan perlukan untuk discan barcodenya nanti di stesen untuk print boarding pass. Pastikan screenshot atau pon nak lagi selamat print e-ticket tu ye.


Semoga menerusi apa yang aku kongsikan di sini dapat membantu perancangan korang untuk bercuti di Indonesia mengunakan Kereta Api Indonesia (KAI). Jangan lupa jugak berterima kasih kepada Traveloka kerana menjadikan semuanya bisa!

Traveloka? Pasti bisa!
Psst! Ini bukan artikel berbayar ye.

Bacaan yang berkenaan: 5 Tips Backpackers di Indonesia


Share: 10

Get more nice stuff in your inbox!

@syakiersalleh

Disclaimer


All posts and images are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are allowed to be used in other third-party websites without a written consent from the website owner.