Cara Mudah Dapatkan 1000 Watsons Points Percuma!

Kalau sebut nama farmasi Watsons siapa je yang tak kenal. Banyak skincare addicts dekat media sosial yang aktif berikan tips dan pengalaman mereka menggunakan product skincare yang mereka beli daripada drugstore ni!



Jadi harini aku nak berkongsi tentang cara macam mana nak dapatkan 1,000 Watsons points secara percuma. Posting ini adalah khas untuk pengemar dan kaki borong skincare di Watsons.

Apa tak tahu apa kegunaan Watsons points ni?

Watsons points yang korang dapat ni dapat digunakan sebagai diskaun setiap kali korang lakukan pembelian. Bila-bila masa sahaja korang boleh redeem points yang korang ada. Mudah dan menguntungkan!

Tapi sebelum korang dapat kumpul points, perkara pertama yang korang perlu lakukan adalah harus mendaftar dahulu menjadi ahli VIP Watsons dan membeli kad Touch n Go Watsons. Lepastu barulah boleh kumpul points banyak-banyak!


Cara-cara dapatkan 1,000 Watsons points Percuma:

1. Follow @Watsonsmy di Instagram

2. Screenshot bukti yang anda telah follow @Watsonsmy

3. Private message (PM) @Watsonsmy dengan memberikan details; Nama Penuh, No. Telefon, E-mel & No. Kad Ahli Watsons anda.

Itu sahaja langkah yang perlu korang semua perlu lakukan untuk dapatkan 1,000 Watsons points yang bernilai RM5. Enjoy!

*p.s Tawaran hanya sehingga 20 November 2018 sahaja*


Klik Untuk Terus Ke Akaun Instagram @Watsonsmy






A post shared by Watsons Malaysia (@watsonsmy) on
Share: 7

How can we get rid of stress in our life?




How can you get rid of stress in your life?

Stress is sometimes needed, but too much of it will harm you; physically and mentally.

So how can you get rid of stress in your life?

It is a simple question yet it is hard to solve.

1) Don’t take it personally. We all know that in life there’s good and bad, it is a mixture of both. Let’s say if something bad happens to you either at present, in past or even in the future, do accept it as a part of your life.

Sometimes we would believe that when something bad happened to us was the result of malice that is directed to ourselves, and worst of all we would think that those things happened to us as a God’s punishment to our wrongdoings. Trust me, we learn more through bad things that happen throughout our life. Without hurdles, our lives would be boring. We will get trouble from time to time, and slowly but surely we will need to deal with them and we are going to learn from it.

2) Things are changing. Despite whatever happens in your life right now, everything will change. Sometimes there’s nothing much we can do about it, but still, we have to accept the changes. We are usually afraid of new things; changes, this anxiety kills us from responding sufficiently to what is happening around us.

3) Pay more attention to what your body tries to tell you. Our body is always in need of care and support. Sometimes with the hectic life, we are forgetting that our body is exhausted. You need to sleep and rest well. Without good sleep, quality food and some regular exercise, your body will fail to function accordingly. Taking care of your body is a must, it is not selfishness or a waste of time, but a vital necessity.



4) Practice laughing more. Laughter helps to recover faster, it allows you to cope better with life dramas and generally improves health. Laugh more often, there is no need to be too serious.



5) Sometimes most of us like to keep all of our feelings to ourselves. Trust me, it is not good to hold everything within yourself. Express your feelings and learn how to talk more about how you feel. Try to be honest with other people when it comes to your feelings despite it is a positive or negative emotion. If you feel annoyed, talk about it. If you feel happy – do not hide. Soon you will feel relieved at heart.



6) Know your own limits. Don’t push yourself above your limits. You need to be mentally and emotionally prepared that from time to time you may experience failure. Forgive yourself when things don’t work out. Laugh at yourself more often and stop making excuses.

7) The key of all is to treat yourself well. You need to be clever to take time for yourself from time to time. It is okay to reward yourself sometimes, you deserve it. Pamper yourself, you’ve earned it. Give yourself pleasure, you need it. Don’t wait for others to praise you, praise yourself. Don’t wait for others to love you, love yourself. Don't wait for others to take you somewhere fun, go and have fun yourself. Have more fun. The more relaxed you are, both mentally and physically, the better the company you become for others, the better you can cope with life and the more you can help others. The better you treat yourself, the more likely you are to want to treat others well. When you are relaxed and friendly, others will have more desire to be near you.


Don’t let those unnecessary things to control you and put you in a bad emotion. Let’s live a healthy life; physically and emotionally! 

Share: 0

Tarikan Baharu di Batu Caves, Gombak

Sepanjang dua puluh tahun menetap di Kuala Lumpur belum pernah sekali pon aku jejakkan kaki di salah satu tarikan pelancongan yang terletak di Gombak iaitu Batu Caves.

Sedikit info tentang Batu Caves ini adalah gua batu kapur yang merupakan salah satu kuil Hindu yang agak popular di Malaysia dan menjadi titik tumpuan terutama ketika pada hari perayaan Thaipusam yang di sambut oleh masyarakat Hindu. Di bahagian atas Batu Caves ini terdapat sebuah kuil Hindu dan untuk sampai ke bahagian atas para pengunjung perlu mendaki 272 anak tangga. Sememangnya agak melelahkan bagi orang yang kali pertama sampai di sini.

Sebelum ini tarikan utama yang ada di Batu Caves adalah dengan adanya tugu atau patung Dewa Murugan yang berukuran 42.7 meter. Tugu ini merupakan yang paling tertinggi terdapat di Malaysia dan juga kedua tertinggi di dunia. Sebanyak 2.5 juta ringgit Malaysia telah dibelanjakan untuk pembinaan selama 3 tahun patung ini dengan menggunakan 250 tan keluli, 1.550 meter padu konkrit dan 300 liter cat emas.

Baru-baru ini juga tersebar di media sosial berkaitan Batu Caves yang sudah berwajah baharu. Memandangkan aku juga semasa itu berada di sekitar Kuala Lumpur pon ambillah kesempatan untuk lihat dengan mata sendiri wajah terbaru Batu Caves. Batu Caves pada masa sekarang lebih menarik setelah setiap anak tangga menuju ke bahagian atas di cat dengan mengikut tona warna terang kepada tona warna gelap.

Berikut merupakan foto-foto yang aku ambil semasa berada di sana untuk tatapan korang semua:


Potrait satu!

Potrait dua!

Arca burung merak yang terdapat di kuil di bahagian atas Batu Caves

Tak lengkaplah kalau datang ke Batu Caves tapi tak bergambar dengan tugu simbolik yang satu ni!


Susunan tangga yang dicat mengikut tona warna menarik

Sekitar gelagat peniaga di luar kawasan tangga Batu Caves

Sejujurnya kita, kita semua warganegara Malaysia ini aku rasakan amat beruntung kerana berkongsi dan dapat merasa budaya masing-masing sambil hidup dalam keharmonian. Sememangnya pengalaman yang menyeronokkan bagi aku dapat berkunjung ke sini.

Korang yang baca entry aku ni macam mana pulak? Dah pernah jejakkan kaki ke Batu Caves?
Share: 3

Latihan Industri & Homesick



So how do I start?

Tipulah kalau sikit pon aku tak rasa kekok. Dah lama sangat tak tulis tentang diri sendiri. Kalau dulu aku rasa menulis di blog ni sebagai satu escape untuk diri aku daripada kesibukan dan kekusutan dunia realiti. Tapi sekarang tidur lagi seronok. Kau akan rasa masa itu akan lebih cepat bergerak. Kalau ada masalah dalam kepala pon kau akan dapat lupakan sekejap. Sebab bila kau bangun kau akan rasa satu permulaan yang baru. Kekusutan yang kau hadap sebelum tu akan rasa sedikit kurang. Bagi akulah kalau orang lain aku tak tahu.

Orang kata untuk kekal terapung di atas permukaan air kita perlu terus berusaha mendongak. Tetapi dalam kehidupan ini tak sama. Kadang-kadang kita hilang kawalan menyebabkan kita hanyut di dasar air. Untung kalau kita cepat sedar dan dapat kembali berada di permukaan air. Samalah dengan turun dan naiknya dalam kehidupan. Untuk naik kita perlukan usaha; mendongak. Tetapi kalau terus hanyut mungkin kita akan kelemasan dan tak timbul-timbul lagi ke atas. Maka itu akan jadi penamat kita.

Macam tak jadi metafora aku kan?

Tak kisahlah.

Aku ketika ini dalam minggu latihan industri di mana aku sekarang melakukan kerja-kerja di laboratori universiti kira macam sebagai seorang penyelidik. Matlamat latihan industri aku adalah untuk memformulasikan sebuah makanan ikan yang menggunakan bahan mentah daripada pemanfaatan sisa ikan. Projek "Waste to Wealth". Aku jugak punya idea untuk menjadikan tempe iaitu salah satu produk fermentasi kacang soya yang merupakan sumber baik protein dari tumbuh-tumbuhan untuk ditambah dalam formulasi makanan ikan yang sedang aku usahakan.

Dalam kajian aku jugak aku jalankan pemerhatian terhadap benih ikan patin yang aku beli di pasar basah Pudu di Kuala Lumpur. Tumbesaran ikan patin yang akan diberikan makan dengan makanan ikan yang telah aku formulasikan akan diperhatikan. Segala pemerhatian ini dibandingkan dengan sampel konstan iaitu makanan ikan komersial yang aku beli di kedai haiwan tak jauh dari rumah sewa.

Sekarang sudah masuk minggu ketujuh dan cuma tinggal baki tiga minggu lagi sebelum aku lengkapkan latihan industri. Apa yang aku rasa adalah sedikit kurang bernasib baik bagi aku kerana uji kaji yang aku jalankan masih belum lagi memberikan hasil seperti yang aku mahukan. Resipi formulasi yang aku lakukan sekarang masih lagi dalam fasa try & error. Aku masih lagi sibuk untuk mencari jalan bagi meningkatkan lagi makanan ikan yang aku usahakan.

Satu perkara lagi yang aku rasakan agak sedikit kesal sebab tidak memohon mana-mana peluang praktikal di syarikat luar. Paling tidak dapat memberikan aku pengalaman bekerja dengan suasana yang lebih realistik. Tapi tak mengapalah, sekarang pon sudah hampir tamat jangka waktu praktikal yang tinggal. Jadi setiap apa yang kita mulakan mestilah kita akhirkan.

Kalau selalunya waktu-waktu seperti sekarang ini merupakan cuti semester panjang tetapi sekarangnya tidak. Perkara yang aku paling rindukan setiap kali jauh dari rumah ialah suasana rumah itu sendiri. Aku fikir semakin hampir ke penamat masa belajar ini semakin kurang masa yang ada untuk aku luangkan di rumah. Dua semester lepas untuk 6 bulan sepenuhnya aku berada di Indonesia mengikuti program mobiliti dan sekarang sibuk dengan latihan industri. Rasa homesick ini jugak yang membuatkan aku mencari-cari masa untuk ulang-alik dari Pahang ke Kuala Lumpur setiap hujung minggu.

Aku harap setiap semua perkara yang aku lakukan selepas ini akan sentiasa dipermudahkan. Mungkin situasi sekarang bukanlah rasa dan keputusan yang aku inginkan tetapi aku akan tetap berusaha kerana aku percaya setiap usaha itu pasti akan memberikan hasil baik sikit atau banyak. Mungkin sekarang bukan waktu yang tepat dan pasti setiap perkara yang jadi sekarang punya sebab dan hikmah tersendiri. Doa-doakan uji kaji aku menjadi ya!


Share: 4

Personalized Your Own Custom T-shirt on Printcious


I still remember those days, where I feel like to customize my own t-shirt design at local printing company nearby my house. I already done with the design and showed them on how I want my t-shirt to be. Unfortunately, the final result turned out to be different from what I want as there’s nothing much they can do. Even they set a minimum amount of order which I don’t favour at all since that time I would like to have only one piece of my custom design t-shirt. But I just proceed, what a waste isn’t!


So recently while browsing the internet, I found out a very special website called Printcious that enables us to customize everything; t-shirt, mugs, puzzles, cushions, phone cases, mousepads, keychain and even ceramic tiles. That’s so amazing right?! This website is the heaven for whoever that want to create their own personalised gifts for any gift-giving occasions.


Printcious which is said to be the best t shirt design maker malaysia that offers t shirt printing online services triggers me to try their service. I would like to create my own custom t-shirt!

So basically after creating my account on Printcious (which is very easy; just input your name, email, password and you are done, that’s all it takes!) I am all ready to create my own personalized t-shirt.

There are only four simple steps that you will need to follow:

1)Firstly, you will need to choose your product, which is in my case I would like to create a graphic tee. So graphic tee would be my option.

2)Secondly, upload your photo and design. On the Printcious website they already provide you with a friendly tool for you to create your own design. I believe that you will absolutely master on using the tool as it is super easy to use!


This is the screenshot of the designing tools on Printcious. Like I said it easier to use you can directly upload your design and edit text. It is not complicated at all to use.

3) Next, you are free to edit your design by editing text or add a new one.

4) Finally, you are ready to go! Place your order and wait for them to process your new t-shirt.

Ohh by the way, if you are out of idea, there are also some of examples for you to refer as an inspiration in order for you to create your own custom t-shirt design. These are the examples provided on Printcious:



I am still thinking on editing my design for my custom t-shirt. Once I have finalized the design, I will place and submit my order on Printcious. I seriously can’t wait to see the final result of my custom t-shirt. 

I think that you all should try Printcious too! Customize your own gifts that will give you a memorable moment and mesmerize the memory. There are many products to choose and you are free to customize them to your desired preferences and designs.

“If you are looking for best corporate t-shirt printing, don’t forget to contact them. Or if you have any upcoming birthday party and would like to impress your guest, photo booth in kl is your best entertainment.”
Share: 0

#RekomenFilem What Happened to Monday?

It's been awhile since kali terakhir aku review dan rekomen filem dekat blog. First Kiss Kisah Cinta Komedi Thailand merupakan post terakhir aku berkaitan filem. Dan baru dua hari lepas aku ada masa senggang untuk stay up layan movie lepas siapkan partial thesis aku.

So, filem kali ini yang aku nak #RekomenFilem adalah What Happened to Monday.



Latar masa dan tempat bagi filem ini berlaku di masa hadapan yang maju dan canggih dengan teknologi dan sains. Banyak dan boleh kata setiap babak di dalam filem ini memaparkan kecanggihan teknologi mereka dengan sistem hubungan yang cuma gunakan paparan pada telapak tangan. Memang susah nak jangkau dek akal dengan teknologi macam tu dalam zaman kita yang sekarang ini tapi tak dinafikan tak mustahil untuk teknologi sebegitu ada pada masa hadapan.

Filem ini memaparkan permasalahan lambakan penduduk dan kekurangan sumber makanan bagi menampung keperluan semua manusia. Jadi dengan itu, Nicolette Cayman selaku pengarah bagi Child Allocation Bureau (CAB) menguatkuasakan akta rancangan keluarga kepada semua masyarakat untuk hanya mempunyai seorang anak bagi satu keluarga. Sekiranya didapati mempunyai anak lebih dari seorang, maka mereka akan tangkap anak-anak lebihan untuk dimasukkan kedalam cryo chamber yang kononnya dikatakan akan ditidurkan sementara sehinggalah masalah overpopulation di dalam dunia ini diselesaikan dan anak-anak yang ditidurkan ini akan dibangunkan semula.

Berbalik kepada watak utama dalam filem ini, mengisarkan tentang 7 orang adik beradik kembar yang cuba untuk survive kehidupan mereka di dalam dunia yang tidak membenarkan mereka untuk hidup bebas. Setiap adik beradik ni mempunyai personaliti mereka yang tersendiri walaupun mereka kembar dan mereka juga diberi nama mengikut turutan hari di dalam seminggu. Untuk memudahkan lagi korang mengenali watak ini aku akan senaraikan nama dan personaliti mereka di bawah:

Monday - long haired leader, that went missing
Tuesday - red headed compassionate drug user
Wednesday - health nut and anti-NGO fanatic
Thursday - short haired skateboarder that thrashed her finger and longs for freedom
Saturday - blonde hair partier and cut up
Sunday - the believer and the idealist

Ketujuh-tujuh adik-beradik kembar ini cuma boleh menggunakan satu identiti yang sama iaitu Karen Settman dan mereka cuma boleh keluar dari rumah mereka mengikut giliran hari berdasarkan nama mereka untuk mengelakkan ditangkap oleh CAB.

Permulaan cerita bagi aku sedikit perlahan sebab plot sedang menceritakan suasana di latar tempat mereka dan plot berkembang dengan usaha datuk mereka yang melatih mereka untuk hidup secara kolektif dengan menggunakan cuma satu identiti. Aku suka sangat dengan Noomi Rapace yang aku yakin telah berjaya melakonkan 7 watak dengan identiti berbeza dengan baik. Bukan semua pelakon aku rasa yang berbakat untuk melakonkan 7 watak dalam satu filem. Aku jugak nak puji dengan cinematography bagi filem ini kerana belum pernah lagi aku lihat filem yang mempamerkan 7 watak serentak hasil lakonan cuma seorang pelakon. Di antara ketujuh-tujuh watak ini, watak kegemaran aku ialah Wednesday. Aku rasa cuma Wednesday yang banyak menyumbang kepada babak aksi yang menarik untuk ditonton dalam filem ini. 


Filem ini pada mulanya tidak menjadi pilihan aku kerana aku kurang gemarkan filem bergenre sains fiksyen yang kebiasaannya mempunyai jalan cerita yang berat dan berfakta dan macam-macam terma saintifik yang kadang-kadang aku langsung tak faham. What Happened to Monday, ini sebuah filem yang aku rasa sesiapa pon boleh relatekan diri mereka untuk memahami dan menikmati filem ini kerana tema utama yang dibawa dalam filem ini adalah tema kekeluargaan.

Secara keseluruhannya filem ini sepatutnya mendapat sambutan yang lebih. Terdapat banyak babak-babak menarik yang penuh dengan aksi dan tak kurang jugak babak yang akan mengalirkan air mata untuk korang tonton. Banyak juga pengajaran dan motivasi yang dapat diambil dari menonton cerita ini. Yang paling aku tabik untuk cerita ini adalah plot twist yang paling aku tak sangka di pengakhiran cerita. Mungkin nanti aku akan cuba untuk ulang tonton filem ini lagi.

RATING: 4.7 / 5
Kalau korang ada suggestion movie yang best untuk aku tonton, korang boleh listkan di bahagian komen di bawah ye!
Share: 0

7 Tips Berguna untuk Belajar Secara Efektif


Jadi seorang pelajar atau mahasiswa ni kadang-kadang memang stress. Terutama bila dah masuk hujung semester, macam-macam dateline kerja yang datang berduyun-duyun. Stay up setiap malam dengan mata bengkak sebab tak cukup tidur tu boleh kata macam rutin harian kitalah. Bila dah selesai semua assesments dan projek, final exam merupakan perkara yang terakhir tinggal untuk menguji kita. 

Kepada semua pelajar dan mahasiswa kali ini suka untuk aku kongsikan tentang tips belajar yang akan membantu memperbaiki skill belajar sedia ada korang.


7 Tips Berguna untuk Belajar Secara Efektif



1) Tak Tahu Nak Mula Macam Mana

Buat senarai setiap tajuk dan subtopik yang perlu diulang kaji. Tetapkan prioriti setiap topik. Rancang dan bahagi masa untuk ulang kaji secara realistik. Mulakan study awal waktu walaupun cuma satu atau dua jam sehari sehinggalah hari peperiksaan.

2) Banyak Perkara Kena Study.. Tapi Masa yang Tinggal Terlalu Singkat

Preview semula nota dan latihan. Lihat semula semua silibus dan subtopik mata pelajaran. Buat penekanan hanya pada subtopik yang penting dan yang masih kurang faham. Tips ini dapat menjimatkan masa dengan memastikan kita faham dan fokus pada subtopik yang penting.

3) Subtopik Membosankan.. Terlalu Banyak Teori

Buat nota atau mind map, highlight kan konsep dan perkara yang penting. Soal diri sendiri tentang isi-isi penting bagi subtopik tersebut. Berbincang dengan kawan untuk tingkatkan kefahaman dan ingatan.

4) Dah Baca, Dah Faham, Tapi Masih Tak Ingat

Huraikan subtopik itu dengan berikan contoh sendiri. Kaitkan informasi yang baru kita belajar dengan perkara yang telah kita tahu. Ini akan menguatkan lagi kefahaman dan ingatan kita kerana kita akan lebih mudah untuk mengingati perkara yang berkaitan dengan kita.

5) Rasa Dah Faham dan Ingat Kesemuanya

Uji kefahaman dan ingatan. Cuba jawab soalan-soalan yang berkaitan isi-isi penting setiap subtopik. Kaitkan hubungan dan konsep di antara subtopik. Huraikan satu persatu isi penting yang ada tanpa rujuk nota untuk lihat sejauh mana kefahaman kita tentang sesuatu subtopik.

6) Terlalu Banyak untuk Di Ingat

Susun atau turutkan input-input baru mengikut turutan supaya lebih mudah faham dan ingat. Maklumat baru akan lebih mudah diingat sekiranya di susun secara sistematik dan teratur.

Tuliskan dapatan setiap subtopik menjadi beberapa kategori dan rumusan. Cipta peta minda untuk mudah hubung kaitkan informasi.

7) Dah Baca.. Tapi Lupa

Review semula. Setiap kali habis baca atau study satu subtopik, cuba untuk mengingati semula isi atau informasi penting subtopik tersebut. Jawab soalan berkaitan subtopik yang di baca. Jika masih tak ingat, cuba untuk baca dan hadam semula bahagian yang masih sukar untuk diingat. Lebih lama masa yang kita luang untuk memahami dan mengingati satu-satu subtopik, lebih lama informasi tersebut dapat kita ingat. Untuk jangka masa panjang juga, akan membuat kita tidak akan lupa 100% tentang subtopik tersebut. 

Bagaimana cara kita menyusun dan mentafsirkan maklumat baharu merupakan perkara yang lebih penting berbanding dengan berapa lama masa yang kita peruntukkan untuk belajar.
Share: 3

#CheapFlightAlert Kuala Lumpur to Penang RM40 Each Way


PRICE:
RM 40/ one way
RM80/ return

TRAVEL DATES:
May - October 2018

SUGGESTION DATES:
26 - 30 June
12 - 19, 23 - 28 July
13 - 16 August
20 -25 September
3 -10, 17 - 31 October

ROUTING:
Kuala Lumpur - Penang - Kuala Lumpur
Penang - Kuala Lumpur - Penang

HOW TO BOOK:
CLICK HERE >> or click the banner below
*adjust the destination & travel dates*




Share: 0

Kenapa Blogger Perlu Email Signature?

Kenapa Blogger Perlu Email SIgnature


Dalam zaman yang serba moden kini, emel merupakan salah satu alternatif untuk kita berhubung. Banyak gunanya platform emel ini contohnya untuk urusan kerja, pemberitahuan jualan murah sekiranya anda melanggan emel daripada laman jualan online dan kalau nak mintak kerja pon kita gunakan emel.


Hidup seorang blogger dengan emel pon tak dapat dipisahkan sebenarnya. Sebab setiap komen baru yang masuk di blog akan diberitahu dahulu menerusi emel supaya dapat ditapis oleh tuan punya blog. Komen-komen yang murni akan dipublish dan komen-komen yang negatif akan didelete. Jadi apa kaitannya email signature dengan blogger?

Ehh korang tahu ke tak email signature itu apa sebenarnya?

Kenapa Blogger Perlu Email SIgnature
Ini merupakan contoh emel signature aku sendiri. Emel signature ini terletak di bahagian bawah emel yang dikarang. Banyak benda yang boleh di masukkan dalam emel signature ini, antaranya nama korang (paling utama), boleh jugak kalau nak tambah description tentang diri sendiri; kalau blogger tulislah blogger, kalau korang pelakon ke model ke pon boleh letak, actor/actress/model ikut suka hati okay! 

Yang paling bergunanya emel signature ini adalah boleh linkkan sekali semua sosial media dan letak details contact korang untuk mudah dihubungi. Manalah tahu klien ternampak emel signature korang dan terus singgah blog korang lepas tu dia rasa nak buat kolaborasi dengan tawarkan advertorial post ke kan? 


Kenapa Blogger Perlu Email Signature?

1) Professionalisme

Kalau kau seorang blogger dan selalu hubungi klien atau pon berbalas komen dengan pembaca blog korang di emel adalah baiknya untuk korang ada emel signature ni. Dengan adanya emel signature akan menampakkan lagi professionalisme emel korang. Emel signature ini juga akan menjadi identiti korang dalam menggunakan perkhidmatan emel ini. Menerusi emel signature ini penerima emel akan mendapat tahu serba sedikit tentant diri korang berdasarkan details yang korang letak pada emel signature.

2) Kad Nama Elektronik

Kebiasaannya blogger-blogger yang famous dan selalu di jemput ke event-event besar mempunyai kad nama mereka sendiri supaya senanglah untuk memperkenalkan diri mereka dan kalau ada tawaran kerja pon si penerima boleh terus hubungi blogger tadi dengan details yang ada pada kad nama tersebut. Samalah jugak bagi emel signature, cumanya versi elektronik. Pembaca akan dapat mengetahui details mengenai diri anda, dan setiap kali emel anda di forward, emel signature anda akan tetap dapat dilihat oleh pembaca lain.

3) Menambah Trafik Blog

Amat penting bagi seorang blogger untuk includekan link url ke blog mereka pada emel signature. Menerusi emel signature, pembaca emel anda akan dapat terus melawat ke blog anda tapi perlu melakukan carian di enjin carian. Klik terus dan sampai di blog anda. Ini sangat berguna terutamanya pada blogger yang menggunakan khidmat newsletter bagi memberitahu para pembaca mereka mengenai post baru di blog mereka.

4) Alternatif untuk Hubungi Anda

Menerusi emel signature, korang boleh linkkan kesemua media sosial yang ada. Kebiasaannya jarang ada orang yang setiap hari semak emel mereka. Dengan adanya details media sosial korang yang dilinkkan pada emel signature akan memudahkan lagi pembaca blog untuk berhubungan dengan korang secara langsung dan cepat. Ini juga dapat meningkatkan lagi engagement di antara blogger dan jugak para pembaca.

Banyak kelebihan yang boleh seorang blogger dapat menerusi penggunaan email signature ini. Nak tahu macam mana untuk cipta email signature dan tetapkan di blog korang? Boleh baca di sini: Cara Tetapkan Email Signature Pada Email 

Share: 6

Bercuti Di Melaka & Penginapan 4 Bintang Di Novotel Melaka

Jika anda ingin lari daripada kesibukan hidup di ibu kota, Melaka merupakan negeri pertama yang patut anda pilih. Melaka merupakan sebuah negeri bersejarah yang terdapat di Malaysia bahkan juga seringkali dikaitkan dengan nama Negeri Hang Tuah iaitu pahlawan terulung semasa zaman Kesultanan Melayu Melaka.


Fakta menarik tentang negeri Melaka ialah pengisytiharan Melaka sebagai sebuah Bandar Warisan Dunia pada tahun 2008 oleh UNESCO iaitu merupakan sebuah agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang ditubuhkan bertujuan untuk menyumbang ke arah kedamaian dan keselamatan melalui mempromosikan kerjasama antarabangsa menerusi bidang pendidikan, sains dan kebudayaan.

Selesai dengan fakta tentang Melaka, sekarang mari kita lihat apa yang anda boleh lakukan di Melaka!

Melaka ada segalanya yang anda perlu! Terdapat banyak tarikan pelancongan yang ditawarkan. Antaranya adalah:

1) Melaka Jonker Street

Merupakan pusat bagi Chinatown dan merupakan sebuah pasar yang besar dan membolehkan anda membeli apa sahaja yang anda mahu! Pasar Jonker Street akan sentiasa dipenuhi dengan orang ramai sama ada pada hari minggu ataupun hujung minggu.

2) Christ Church Melaka
Sumber: sgmytaxi.com

Merupakan sebuah gereja yang bina oleh pihak Belanda semasa zaman penjajahan mereka di Melaka. Struktur bangunan yang unik dan penuh bersejarah menjadikan ianya sebagai sebuah tarikan yang perlu dilawati semasa berada di Melaka.

3) Taman Tema Air Melaka Wonderland

Melaka bukan sahaja padat dengan tempat berunsurkan sejarah bahkan Melaka juga mempunyai lokasi hiburan keluarga iaitu Taman Tema Air Melaka Wonderland. Dengan cuaca yang panas, amatlah sesuai untuk anda berkunjung di sini bagi meredakan diri dan berhibur bersama-sama dengan ahli keluarga. Taman tema air ini mempunyai 16 permainan yang berbeza untuk anda cuba dan rasai pengalamannya.

4) Melaka River Cruise

Di Melaka juga anda boleh merasai pengalaman menaiki River Cruise di sepanjang sungai Melaka. Sepanjang perjalan melalui sungai Melaka ini anda akan diceritakan tentang bangunan dan sejarah yang terdapat pada bangunan dan lokasi di sepanjang Sungai Melaka. Waktu terbaik untuk melakukan aktiviti ini adalah pada waktu malam di mana anda akan dapat melihat suasana yang cantik di bantu oleh cahaya lampu pada bangunan dan kedai-kedai di sepanjang Sungai Melaka.

5) Menara Taming Sari
Sumber: gomelaka.my

Menara Taming Sari menjadi symbol kepada lagenda Melaka iaitu berkaitan dengan pahlawan terulung Melaka iaitu Hang Tuah di zaman Kesultanan Melayu Melaka. Berketinggian 110 meter, menara ini membolehkan anda untuk melihat keseluruhan landskap bandar Melaka. Menara ini boleh menampung 66 orang pada satu-satu masa dan setiap sesi adalah selama 7 minit. Jangan lepaskan peluang anda untuk melihat landskap penuh bandar Melaka dan ambil gambar-gambar yang menarik!

Secara keseluruhannya, Melaka sememangnya mempunyai banyak tempat-tempat menarik untuk dilawati dan diterokai!

Puas bercakap tentang tempat-tempat menarik di Melaka? Sekarang jom kita cerita tentang penginapan di Melaka pulak!

Dah puas berjalan mengelilingi Melaka, pastinya kita perlukan penginapan yang selesa dan yang sememangnya berbaloi untuk kita merehatkan diri. Novotel Melaka lah yang sepatutnya menjadi pilihan anda untuk penginapan di Melaka!

Rasai Penginapan Hotel 4 Bintang di Novotel Melaka!


Novotel Melaka memberikan anda merasai perkhidmatan hotel bertaraf 4 bintang dan terletak di lokasi yang sangat strategik berdekatan dengan pelbagai kemudahan awam dan lokasi menarik untuk dilawati antaranya A’ Famosa dan Gereja St. Paul, Sungai Melaka, Muzium Peranakan Baba dan Nyonya, Tokong Chen Hoon Teng, Christ Church, Dataran Belanda, Jalan Jonker, Makam Hang Jebat, Muzium Tentera Laut Malaysia dan Muzium Maritim, Istana Kesultanan Melayu dan banyak lagi.

Dengan konsep moden dan kontemporari Novotel Melaka sememangnya menawarkan anda dengan pemandangan indah Selat Melaka dan persekitaran bandar bersejarah Melaka.
Fakta mengenai Novotel Hotel:
  • Novotel mempunyai lobi seluas 650 meter persegi yang menjadikannya sebagai hotel yang mempunyai lobi terluas dia negeri Melaka.
  • Menyediakan sebanyak 351 bilik yang terbahagi kepada Superior, Eksekutif, Eksekutif Premier dan Suites yang bermula dengan kadar harga serendah RM198 bagi satu malam.
  • Novotel Hotel juga menawarkan tawaran separuh harga bagi bilik kedua sekiranya pengunjung datang bersama dengan keluarga.


Terdapat banyak kemudahan dan fasiliti yang disediakan di Novotel Hotel:
24-hour room service
Web Corner
Kid’s Corner
Business Centre
Premier Executive Lounge – Exclusive Access
Fitness Centre (gym, swimming pool, sauna)
Concierge services
Laundry & dry-cleaning services
Indoor secured parking services
100% smoke-free environment
24-hour security & reception
Express check-in and check-out

Bila menginap di hotel perkara yang paling penting bagi pengunjung adalah keselesaan dan dekorasi bilik hotel tersebut. Jom kita tengok macam mana agaknya rupa bilik di Novotel Hotel.


Dekorasi bilik bagi Superior Room di Novotel Hotel. Sememangnya moden dan kontemporari! Sangat selesa untuk berehat selepas penat seharian berjalan di bandar Melaka. Setiap bilik dilengkapi dengan kemudahan pendingin hawa, televisyen, pembancuh kopi dan the, perkhidmatan WiFi, perkhidmatan bilik 24 jam, sudut kanak-kanak, pusat perniagaan, dobi dan 24 jam kawan keselamatan untuk keselesaan anda sepanjang bermalam di Novotel Hotel serta persekitaran bebas asap rokok.

Kemudahan lain yang terdapat di Novotel Melaka:


Kalau anda sememangnya jenis orang yang tak boleh kalau tak bersenam jangan risau di Novotel Hotel ada menyediakan fasiliti gymnasium untuk kemudahan anda. Jadi bolehlah and terus bersenam walaupun sedang seronok makan angin di Melaka!

Fasiliti seterusnya yang sentiasa menjadi perhatian pengunjung apabila menginap di hotel adalah tak lain dan tak bukan kolam renang! Di Novotel Hotel ada disediakan kolam renang yang sangat luas dan cukup selesa untuk kegunaan anda. Jangan risau dan gusar kerana di Novotel hotel ada dua kategori kolam renang yang disediakan iaitu kategori dewasa dan kanak-kanak. Jadi ibu bapa yang datang bersama-sama anak tak perlu risau tentang keselamatan anak-anak mereka kerana kolam renang kanak-kanak ada disediakan di Novotel Hotel.

Sumber: baynhe.vn

Sekitar pemandangan di kawasan kolam renang di Novotel Hotel Melaka. Turut di sediakan kawasan permainan kanak-kanak di bahagian sudut kolam renang. Orang dewasa jangan gatal pergi main dekat situ pulak tau!

Novotel Hotel Melaka sememangnya menawarkan anda pengalaman yang sangat bermakna untuk anda sekeluarga semasa menginap di sini dengan kesemua fasiliti dan kemudahan yang ditawarkan. Jadi apa tunggu lagi? Dapatkan Novotel Melaka best rates online sekarang!

Selamat Bercuti xD!
Share: 0

Get more nice stuff in your inbox!

@syakiersalleh

Disclaimer


All posts and images are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are allowed to be used in other third-party websites without a written consent from the website owner.