Buat Visa di Kedutaan Indonesia

Memandangkan aku akan pergi ke Surabaya, Indonesia untuk program mobiliti satu semester nanti aku kenalah sibuk buat visa untuk urusan permit belajar dekat sana nanti.


Kedutaan Indonesia terletak dekat Jalan Tun Razak berdepan dengan Prince Court Medical Centre. Betul-betul sebelah jalan raya dan memanglah sesak gila. Untuk sesiapa yang nak ke Kedutaan Indonesia naik pengangkutan awam boleh turun di MRT Tun Razak Exchange (TRX) dan jalan sedikit. Rasanya itu sahaja stesen MRT yang terdekat.

Sesiapa yang nak buat visa di Kedutaan Indonesia untuk mengelakkan korang jadi macam aku, sebab terpaksa pergi ke sini sampai kali ke-3 baru dapat buat visa. Kali pertama dan kedua pergi nombor habis. Stress sangat dan nasib baiklah aku duduk di Setiawangsa tak perlu bergerak jauh sangat untuk ke Kedutaan Indonesia.

Bayangkan kali pertama pergi ke sana pada pukul 11 pagi dan aku diberitahu oleh pakcik yang jaga kaunter nombor yang nombor untuk buat visa dah habis dan aku cuma dapat ambil borang visa sahaja. Jadi hari berikutnya aku pergi sekali lagi dan tiba di Kedutaan Indonesia jam 9.30 pagi. Nombor habis sekali lagi! 

Untuk pengetahuan Kedutaan Indonesia beroperasi pada pukul 9 pagi hingga 5 petang. Dan nombor untuk buat visa pulak dikeluarkan 120 nombor sehari dan apa yang korang kena buat adalah beratur awal seawal 7 pagi untuk pastikan korang antara pemegang kelumpuk nombor 120 itu.

Kali ketiga aku sampai di Kedutaan Indonesia hari keesokannya pada pukul 7.30 pagi dan dapat nombor 37. Lega dan puas hati! Terdapat beberapa jenis visa yang ada dan visa yang aku kena buat ialah Social & Cultural Visit Visa (VKSB) yang dikenakan bayaran sebanyak RM205.


Gambaran panjangnya barisan beratur sejak awal 7 pagi. 


Untuk permohonan visa sila beratur di Gate 2 ye! Jangan tersalah gate pulak nanti sia-sia beratur sebab nombor habis. HAHAHA.

Dan proses untuk pengambilan visa pulak aku rasa lebih tenang iaitu hari keesokannya diantara pukul 2 petang hingga 5 petang. Untuk proses permohonan visa pula cuma sebelah pagi iaitu pukul 9 pagi hingga 12 tengah hari. Tak sampai 5 minit pon masa untuk pengambilan visa. Cuma letakkan resit bayaran yang korang akan diberikan selepas selesai buat permohonan visa di kaunter dan tunggu nama korang dipanggil.

Aku nasihatkan untuk tiba dan beratur awal di kedutaan dan tak lupa untuk bawa dokumen lengkap yang diperlukan seperti; salinan passport, gambar 2 keping, surat sponsor dan E-ticket penerbangan ke Indonesia. Duit pon jangan lupa bawak ye!

Selamat beratur dan jadi pemegang nombor!
Share: 14

Pertama Kali Penerbangan dengan Vietnam Airlines ke Tokyo, Jepun

Tokyo, Jepun sebuah bandar moden yang aku rasa tak nak tinggalkan. Pengalaman 11 hari dekat sana rasanya belum cukup. Kalau boleh nak tinggal lama lagi tak nak balik semula kepada realiti di Malaysia. Aku pergi sana masa 2 Julai dan pulang semula ke Malaysia pada 12 Julai.



Ini jugak kali pertama aku naik Vietnam Airlines untuk ke Tokyo Narita (Terminal 1). Sangat berbaloi sebab jumlah round trip MYR 872.71 termasuk sekali percuma 30kg bagasi dan in-flight meals.

Tips: Cari harga tiket murah di Google Flights untuk perbandingan harga bagi semua syarikat penerbangan.

Untuk in-flight meals pulak korang boleh email pada booking.nro[at]vietnam.com untuk tempahan set muslim meals, untuk memudahkan hantar sekali E-ticket korang dalam email untuk rujukan pihak mereka. Yelah untuk mengelakkan termakan benda-benda yang memudaratkan dan pastikan makan kita bersih dan halal. Gituh!

Semasa pergi, aku Transit di Hanoi 3 jam dan balik transit di Ho Chi Minh selama 2 jam. Penerbangan daripada Vietnam ke Tokyo, Jepun pulak ambil masa dalam 5 jam. Kapal terbang ke Vietnam sama saiz sahaja macam kapal terbang Air Asia dan kapal terbang dari Vietnam ke Tokyo pulak besar (ada 3 row) dan yang paling best ada screen sendiri dekat setiap tempat duduk.

Macam penerbangan yang lain jugak, Vietnam Airlines pon ada kakak & abang pramugari & pramugara yang cantik-cantik dan hensem-hensem. Yang aku paling suka adalah uniform kakak pramugara Vietnam Airlines cantik macam baju Kung Fu hehe. Untuk penerbangan ke Jepun, Vietnam Airline kolaborasi dengan syarikat penerbangan Jepun All Nippon Airways (ANA). Jadi korang akan dengar steward buat announcement dalam bahasa Jepun masa penerbangan Vietnam-Jepun.

Bertolak dari KLIA 1 pada pukul 7.05 petang dan sampai di Narita (Terminal 1) pada pukul 7 pagi. Seronok sebab timing tiba di Jepun masih awal pagi dan paling tidak pon boleh belajar untuk faham dengan sistem train di Jepun.

Ini pulak antara Muslim Meals yang aku dapat sepanjang 4 penerbangan aku dengan Vietnam Airlines:



Maaf cuma teringat untuk ambik gambar 2 meals je.

Nak kata meals dia sedap tak sedap sangat tapi kalau kau dah lapar sangat semua benda akan jadi sedap. Keseluruhannya, kira boleh telanlah meals dia.

Nantikan post-post aku yang seterusnya untuk pengalaman aku di bandar Tokyo pulak. Aku harap sangat aku akan rajin untuk menaip, doa-doakan okay?!

Sambungan: Terik di Tokyo & ...

(Penat aku fikir tajuk entri yang sesuai untuk post aku seterusnya, tapi belum jumpa yang sesuai. Tak apa lah, nanti dah ada aku tukar semula.)

Terima kasih untuk Traveloka yang merealisasikan percutian I Need A Holidaylah! aku ini. Moga-moga lebih banyak rezeki sebegini untuk masa hadapan.

Share: 6

Get more nice stuff in your inbox!

@syakiersalleh

Disclaimer


All posts and images are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are allowed to be used in other third-party websites without a written consent from the website owner.