Bila Saatnya Kau Patah Hati


Hujan malam ini mengingatkan aku tentang beberapa perkara. Baik yang mengembirakan juga perkara yang mendukacitakan. Kalau malam ini ada yang leka saling berbalas pesanan dengan kekasih hati dan mungkin juga ada yang malam ini merupakan kali terakhir mendapat pesanan dari kekasih. Kerana saat selepas itu kekasihnya akan pergi jauh meninggalkannya. Yang cuma tinggal hanyalah rasa sebal dan sisa harap bersama-samanya.

Sejujurnya sakit ditinggalkan kekasih ini perih yang barangkali sukar untuk ditanggung kerana dasar wujudnya hubungan itu sendiri sememangnya mengharapkan untuk kekal selamanya. Tetapi percayalah untuk setiap kesakitan yang kau rasakan pada malam ini, setiap titis air mata yang membasahi pipi kau semuanya akan terubat. Tuhan itu tidak kejam untuk menjadikan kesakitan itu sebagai suatu yang abadi.

Ambillah sebanyak masa yang kau perlukan untuk tangisi dan bila tiba masa yang sesuai kau perlu bangkit dari segala-galanya. Berhentilah daripada mempersoalkan kenapa kau diuji dengan rasa yang sebegini. Mungkin kau akan didekatkan dengan perkara yang lebih memanfaatkan diri. Semuanya berhikmah dan setiap hakikat ini kau perlu terima dengan hati terbuka dan minda yang tenang.

Satu hari nanti kau akan ditemukan dengan orang yang lebih tahu menghargai diri kau. Yang akan rasa puas setiap kali melihat kau tersenyum serta ikhlas melakukan segalanya demi kau. Kau tak boleh letakkan segala kesalahan yang menjadikan hubungan yang diharapkan terus mekar berkembang tetapi layu dipertengahan jalan ke atas bahu kau seorang. Jangan seksa diri untuk tanggung segala kesedihan kerana jika sesorang itu benar jujur perasaannya terhadap kau walau bagaimana cara sekalipun dia akan tetap mencari jalan untuk kembali kepada kau.

Kau perlu tahu harga diri kau yang sebenar untuk kau kumpul kekuatan melawan semua kesedihan yang kau rasakan. Jangan berhenti berusaha dan jangan suapkan diri kau dengan harapan untuk dia datang kembali. Kerana perkara itu tidak akan berlaku dan bukannya perkara yang betul-betul kau perlukan. Kau cuma layak untuk rasai setiap kegembiraan dan tidak ada sesiapa pun yang wajar buat kau telan pahitnya kesedihan.

Bila kau sudah mulai tenang dan beransur pulih, sudah tiba masanya untuk kau cuba memaafkan. Biar apa sekalipun yang dia lakukan kepada kau dan bagaimana sakitnya yang telah kau rasakan. Kau perlu mengerti bahawa rasa amarah itu hanya menyalakan api dendam, dan memaafkan itu kunci kepada kebebasan. Bebaslah kau dari rasa-rasa sakit yang membelenggu sebelum ini. Kerana kau layak untuk tersenyum kembali :)

Moga setiap baris kata-kata ini dapat merawat hati-hati yang sedang luka.

 
Share: 5

5 Tips Nak Menang Contest Di Blog

Baru menang dua tiga kali dah sibuk nak tulis artikel? Amboi amboi tak baik mengata tau! 

Alhamdulillah sepanjang berblogging tahun 2017 ini kiranya adalah juga pendapatan yang aku jana dari contests dan macam-macam lagi. Kiranya ini tahun paling bertuah aku dalam dunia blogging sebab aku dah lebih berani dan ada masa nak join contest untuk blog. Tapi pagi hari ini bukanlah nak cerita apa-apa pasal contest yang aku menang, cuma nak kongsi macam mana caranya untuk menang!

Bagi pembaca baru atau pengikut baru (sekadar informasi); aku dah menang contest Traveloka & juga contest Shopback yang masing-masing berikan aku hadiah yang lumayan! Seronok tau menang hadiah. Antara artikel yang melayakkan aku menang contests tersebut: 




Syarat pertama untuk join mana-mana contest ini mestilah ada blog. Blog koranglah yang menjadi medium untuk post artikel dan sertai kontes. Kalau tak ada blog boleh mula mendaftar dengan mana mana hosting; blogger, wordpress, wix.com dan macam-macam lagi.

Sekarang jom kita lebih serius dan aku akan fokuskan cuma kepada 5 tips untuk bantu tambah baik penyertaan korang pada masa hadapan. Kiranya makin sengitlah lepas ini saingan aku kalau nak join mana-mana kontes kan? Tak apalah asalkan saingan secara sihat ye dak?

1) Fahami Kehendak 

Kehendak atau apa butir yang diperlukan untuk setiap kontes adalah benda wajib yang korang perlu tahu. Setiap kontes biasanya akan berikan syarat yang kita kena patuhi dan kadang-kadang berikan sekali tips untuk bantu korang menang. Jadi apa yang korang kena buat? Kena study dan baca dengan pemahaman yang betul dan terjemahkan semula ke dalam penyertaan korang. Mudahkan? Benda ini sangat senang, kiranya kau cuma kena follow the instructions lah. Tapi disebabkan senanglah kita ambil mudah.

2) Buat Carian Atau Research

Kebiasaannya untuk setiap kali tulis artikel tak kiralah untuk join mana-mana kontes aku akan pergi dekat laman web utama diorang. Saja baca-baca dan take note informasi-informasi yang boleh guna pakai untuk menguatkan artikel untuk menang kontes. Contohnya, kontes dari Shopback, kena tahu Shopback itu sendiri pasal apa; Shopback ini kiranya satu laman web ganjaran yang beri rebat kepada pengguna diorang. Idea-idea kecil inilah yang boleh korang kumpulkan dan guna pakai dalam artikel korang nanti supaya penganjur kontes tahu kau sedia maklum tentang syarikat diorang.

3) Draf Artikel & Proofread


Nak mulakan artikel pun payah inikan pulak nak habiskan artikel? Aku sendiri ambil masa untuk menulis artikel tapi biasanya bila dah mula memang payah nak berhenti. Sebab aku akan terus menaip segala benda yang muncul dalam kepala aku masa itu; tak kiralah benda yang penting ataupun yang merapu. Jadi itu pentingnya setiap artikel kita mulakan dengan draf dahulu; supaya kau ada masa semak semula artikel kau. Draf artikel akan bantu kau kepada intipati sesebuah artikel supaya artikel kau tak meleweh-leweh dan fokus pada isi yang kau mahukan. Dalam pada draf artikel itu kebiasaannya kau akan proofread semula. Pastikan tiada kesalahan ejaan yang sememangnya major turn off dan kena lihat struktur ayat kau supaya pembaca dapat baca dengan lancar dan tenang.

Tips Tambahan: 

Penguasaan Bahasa Inggeris aku taklah hebat mana tapi kedua-dua artikel yang melayakkan aku menang itu semuanya ditulis dalam Bahasa Inggeris. Jadi penting jugak untuk kau tahu basic grammar dan vocabulary yang menarik. To enrich your vocabulary possibly you need to read more, tapi untuk bantu semak basic grammar, kau boleh cuba Grammarly.com.

4) Baca Penyertaan Blogger Lain

Sebelum submit dan hantar penyertaan, aku akan ambil masa sedikit baca dan go through penyertaan dari blogger-blogger yang lain. Ini penting sebab aku akan bandingkan artikel-artikel yang diorang hasilkan dengan artikel aku sendiri. Aku tengok dan teliti mana kekuatan artikel diorang dan dalam masa yang sama jugak aku boleh tahu apa kekurangan artikel aku. Ini jugak untuk memastikan penyertaan kau itu bukan satu penyertaan yang syok sendiri tapi setanding jugak dengan penyertaan blogger-blogger yang lain. Dah penat baca? Sekarang tiba masanya untuk kau baiki semula artikel yang kau draf tadi.

5) Keistimewaan (Specialty)


Tips kelima inilah yang aku rasakan kekuatan yang paling maha. Tak percaya? Contohnya cuba bayangkan dalam contest Traveloka, 25 orang blogger tulis artikel pasal Tokyo dan rata-rata cakap benda yang sama tak ke kau rasa penganjur akan rasa bosan? Cliche!

"Cliches are the viruses that infect your writing with diseases."

Yes, thank you Pawan Mishra for the accurate quote! Despite how bombastic your vocabulary and how least grammatical errors you make in your article, once it's cliche it will be a cliche. Itu sebabnya dalam artikel aku untuk Traveloka aku selitkan sekali beberapa gambar dari buku journal aku sendiri. Sekadar untuk tingkatkan nilai artikel itu sendiri. Jadi penganjur akan nampak kegigihan, artikel tak nampak malas dan special dari 24 artikel yang lain.

Untuk kontes Shopback pulak aku join masa hari terakhir penyertaan. Sebab jangka masa penyertaan itu aku sibuk teramat dengan exam pertengahan semester. Dan aku pun tak sangka sebab tak banyak yang aku prepare untuk tulis artikel itu. Cuma aku edit sendiri gambar maskot Shopback sempena harijadi Shopback itupun aku guna sticker dekat Twitter *sebab kesuntukan masa dan nak cepat siap* dan aku tambah sedikit tips untuk setiap wishlist aku.

Pendek kata, penting untuk kau tahu dan cari keistimewaan artikel penyertaan kau. Sebab apa yang membezakan artikel kau dengan artikel yang lain akan meningkatkan lagi posibility kau untuk menang. Macam mana nak cari? Terpulanglah pada diri korang.

Artikel ini aku tulis tidak lain tidak bukan sekadar untuk berkongsi dan dijadikan rujukan buat diri sendiri di masa hadapan. Sebarang tips tambahan yang korang ada boleh suarakan di ruangan komen di bawah ok? 

Sekian perkongsian, selamat beramal!




Share: 8

May Updates!

faceapp viral twitter instagram


FaceApp, have you guys tried it? Well honestly, thanks to FaceApp that makes my skin looks glowing even though it's still can't reduce the weight of eyebags I have over there. And perhaps this photo could attract one or two more people to read this post of mine. *praying deeply*

So how's your weekend? It's been 3 consecutive weekends I have been here in KL. Thanks to all the public holidays and my no-class-Juma'h-day that make it worth for me to take a bus and going back home. And currently, I'm practicing something good at home which is to eat more and sleep better than I could at the hostel. It's like a heaven when I'm home like I don't have to decide what should I have for lunch and dinner and I'm able to eat as much as I want without thinking the price I should pay for. At home, I can eat countless time, that's for sure yummy!

It's week 12 of lecture weeks and I can no longer wait for this semester to come at the end (in another two hell~ weeks). It's been so stressing, all the project submission dates and tests that I have to get through in order to complete all the requirements for each subject but I'm sure I will make it!

This post is more like the post of my current life update to all my blogosphere friends and whoever know me on my social media as LakiTerok (syakiersalleh). It's been awhile that I have not update anything about myself and all I do is promo-post and nothing-related-post-about-me-as-the-author-of-this-blog. So this is the one!

These few weeks I have been working so hard on completing my application for the outbound mobility program or in other words it's also called as an exchange student program. It takes me numerous time to finally decide, I must go for it! There were a thousand *well less than 10 actually* reasons that take me some time to consider this chance. But here's me now, eager to go for the program.

So where am I going for exchange student program? Let it be a secret first cus' I don't want to promise you the moon and the sun. But I will be going there on my next semester which is probably on this September. I'll be there only for a semester. *luckily, or else I'll get homesick LOL*

In the meantime, I'm currently drafting my itinerary to 11 days trip to Japan for this summer; on July to be specific. Perhaps I'll be spending some time in 3 different cities of Japan; Tokyo, Kyoto, and Osaka. And if you guys have been there in these 3 cities, I would like to seek for your help, to recommend anything to me; places to go, foods to try or maybe some tips on anything regard to Japan.

You got some?

Don't forget to drop them in the comment section below! I appreciate it so much xD



Share: 4

Mendaftar Sebagai Pemandu Uber


Dalam dunia serba moden masa kini terlalu banyak peluang dan ruang yang boleh diambil untuk menjana pendapatan. Semua orang perlu bijak untuk mengambil kesempatan dan menggunakan peluang yang ada.

Lambakan pemandu Uber yang semakin berkembang di bandar-bandar baharu seperti Melaka, Ipoh, Johor Bahru, Kota Kinabalu serta Kuching yang menyertai bandar perintis Uber di Malaysia iaitu Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Kuantan.

Rata-rata pemandu Uber dikatakan menjana sehingga RM 750 sebulan dan mencecah RM 3000 sebulan sekiranya memandu Uber selama 4 jam pada hari Isnin sehingga Khamis, 5 jam pada hari Jumaat dan 6 jam pada hari Sabtu dan Ahad. Untuk artikel penuh pendapatan Uber boleh baca di sini: Astro Awani : Pendapatan Bulanan Pemandu Uber di Malaysia 

Uber merupakan satu kerja sampingan yang boleh dilakukan pada bila-bila masa mengikut masa dan kelapangan sendiri. Tidak terikat dengan apa-apa perjanjian mahupun sebarang pertalian.

Apa yang diperlukan untuk menjadi pemandu Uber hanyalah beberapa perkara sahaja:

1) Diri sendiri - untuk membawa penumpang anda ke destinasi.
2) Kenderaan sendiri 
3) Lesen memandu yang sah 
4) Masa lapang - pagi, petang atau malam tentukan sendiri.


JOM MENDAFTAR

Jika berminat untuk menyertai komuniti Uber sebagai pemandu Uber bolehlah mendaftar di sini: Daftar Sebagai Pemandu dan Jana Wang Melalui Uber

RIDE PERCUMA

Dan jika anda pengguna tegar Uber dapatkan voucher RM20 dengan menggunakan promo kod ini : SYAKIERSUE



Share: 6

Get more nice stuff in your inbox!

@syakiersalleh

Disclaimer


All posts and images are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are allowed to be used in other third-party websites without a written consent from the website owner.