Fenomena 12.12 Semua Wajib Tahu!

Fenomena 12.12!

Apa itu Fenomena 12.12?!

Jeng Jengg Jengggg!




Korang tahu tak apa yang tengah jadi sekarang ni?


Takkan tak tahu?


Rugilah tak tahu sebab fenomena ni dah sehari berlangsung!


Dah bermula dari 10 Disember - 12 Disember 2015


Nak tahu apa yang berlangsung sekarang ni?


Jangan risau jangan khuatir mehh aku bagitahu satu-persatu!


LAZADA!!!

Pun tak tahu jugak apa tu LAZADA?!!

Alaa LAZADA yang selalu keluar iklan tu, tempat nak beli macam-macam segala barang, baik dari pekakas dapur sampailah ke gajet-gajet yang terkini semuanyaaa ada!

So sekarang LAZADA tengah buat Online Revolution dengan beri diskaun harga melampau besar-besaran!

Nak tahu antara barang-barang yang diberikan diskaun melampau oleh LAZADA?!

Ni haa dia aku siap tepekkan poster antara barang-barang yang diberikan diskaun melampau untuk korang tatap!


Harga murah lazada lakiterok online

Dah puas tatap?!

Bila LAZADA dah buat promosi dan aku pun dah tiga empat kali belek-belek laman web LAZADA terasa gatal pulakkk nak membeli. Mestilah nak beli bukan selalu LAZADA buat promosi macam ni. Kalau nak bandingkan harga dekat LAZADA dengan kedai-kedai dekat luar jauh sangat beza. Baik berbelanja dekat LAZADA klik-klik tunggu tiga empat hari barang dah sampai rumah. Mudah! Jimat minyak kereta.

Memandangkan mata aku dah rambang tengok barang-barang dekat LAZADA, ni aku senaraikan barang-barang utama yang aku nak beli:

 1. Fossil Men Nate Chronograph Brown Leather Watch JR1475


Harga murah lazada lakiterok online

Aku memang minat jam Fossil sebab design dia cantik dan vintage tapi smart! Haa macam-macam kann. Lagi satu kualiti jam Fossil sangat-sangat bagus tahan lasak. Dan kebiasaannya harga jam Fossil ni mesti akan cecah RM500++ tapi nasib baiklah LAZADA buat Revolution Online dapatlah aku beli jam ni dengan harga hanya RM300! Buat masa sekarang aku dah ada dua jam fossil dan tambah yang baru ni dah jadi tiga! Yeayyy.


2. Pineng PN-999 20000mAH Powerbank Gold



Harga murah lazada lakiterok online


Powerbank ni benda wajib untuk orang yang hidup dia bergantung dengan gajet, dan korang mesti tak percaya yang aku tak pernah ada powerbank. Kuikuikui, sadis betul kan? Jadi dah alang-alang dapat harga best dekat LAZADA apa lagi belilah sekali!


Untuk semua pembaca blog aku yang ada Instagram rasanya korang semua bolehlah follow @Lazada_my sebab sekarang LAZADA banyak buat Giveaway, baru-baru ni ada yang menang Iphone 6S dengan harga RM12 je!!! Rugi sangat kalau tak join.


lazada di instagram lakiterok



Buat masa sekarang ni sampai 12 Disember 2015, LAZADA tengah buat giveaway ni:

giveaway 12.12 lazada di blog lakiterok

Korang yang ada Instagram tu bolehlah rajin-rajin cuba mana tahu ada rezeki!

Follow @lazada_my di Instagram sekarang!!!

Bestkan LAZADA?!

Haa satu lagi jangan lupa untuk lawat laman web Lazada Malaysia dari 10 Disember 2015 hingga 12 Disember 2015 untuk lihat barang-barang dengan harga diskaun melampau!!!

Cepat-cepatt siapa cepat dia dapat!

Klik sini untuk maklumat lanjut :  http://www.lazada.com.my/online-revolution/ !


Pssst!

KHAS UNTUK PARA BLOGGER!


Lakiterok menang big point air asia
Klik Banner Untuk Maklumat Lanjut Kontes!

Jom ramai-ramai kita pakat join contest ni! Banyak hadiah boleh menang antaranya Air Asia Big Point dan Wang Tunai!

Cepat! Contest berlangsung dari 7 Disember 2015 hingga 12 Disember 2015!
Share: 1

Bila Di Hujung Semester!

Alhamdulillah dah masuk bulan Disember, kiranya dah nak tamat dah semester pertama aku untuk degree sebelum berpeluang pergi menikmati pakej percutian selama sebulan di rumah sendiri nanti. Memang tak sabar!

Macam biasa, bila dah hujung-hujung semester akan rasa stress sikit dengan lambakan assigments dan jugak test, lagi stress bila buat kira-kira carrymarks berapa lagi nak cukup atau terlebih cukup?! Haa banyak sangat yang nak dikira.

Tak apa semua benda ni normal untuk setiap mahasiswa LOL. Dan disebabkan kekangan masa dengan perkara-perkara diatas yang dah aku sebutkan tadi dengan urusan peribadi lagi buatkan aku tak berapa sangat nak update entry baru. Kalau ada update pun pasal segmen dan kontes yang aku join dekat blog. Haa btw, bagi siapa yang belum undi aku untuk CONTEST REVIEW LYNK.MY 2015 ni please, please dan pleaseee pergi ke hyperlink tu dan klik pada gambar "UNDI SAYA" di bahagian akhir post. Undilah sebanyak mana yang korang mampu. Undian anda amatlah dihargai! Cewahh!

Selesai beriklan!

Dah nak habis semester satu ni banyak pengalaman yang aku dapat, tak kiralah dengan subjek baru yang makin susah :'D, kawan-kawan baru dan yang paling penting dapat usha gegadis kimia yang comel-comel. HAHAHA!

Tak lupa jugak aku ada explore benda-benda baru dekat Kuantan dan jugak Gambang! Sebenarnya taklah explore mana pun memandangkan UMP dengan bandar Kuantan agak jauh dan kalau naik bas pun pergi balik makan masa lama, memanglah tak rajin (lagipun aku pernah sekolah dekat SEMSAS, jadi bandar KUANTAN tu dah biasa sangat). Kalau sewa kereta pulak agak costly, tahulah kan student duit banyak nak pakai :'D jadi kenalah berjimat (padahal duit habis dekat makanan je).

Ni antara gambar-gambar yang aku nak kongsikan:


lakiterok UMP GAMBANG PEKAN orientasi MINDS
Muka suci masa minggu MINDS, @Aniqqqqqqqqq (kanan) dia kampus Pekan. Kami housemate yang terpisah :'(


UMP GAMBANG PEKAN lakiterok orientasi MINDS
Gambar di sekitar UMP Gambang


lakiterok assignments UMP chemical engineering
Ada yang kata aku makin chubby, so sekarang tengah giat kuruskan pipi dengan memperbanyak aktiviti mengunyah makanan hehee :P~


starbucks teluk chempedak kuantan pahang
Setelah lama mengidam! (Teluk Chempedak - Jauhi Maksiat)


starbucks teluk chempedak kuantan pahang
All time favourite Green Tea :*


teluk chempedak jauhi maksiat
Gambar tak berapa nak semenggah (Teluk Chempedak - Jauhi Maksiat)


air terjun panching kuantan gambang pahang
Dah tiga kali pergi tapi tak merasa lagi nak mandi dekat sini, setakat rendam-rendam kaki je (Air Terjun Panching)

Satu lagi yang paling best dekat Gambang ada Nasi Kukus Mama, sedap terangkat tapi tak boleh makan selalu; cepat muak dan cepat jugak menghabiskan duit korang :P


Ni video tak berapa nak betul bila stress! HAHAHA (mata barai)



Troll untuk Penduduk Kuantan:

Siapa curi huruf A dekat perkataan KUANTAN tu weh? Dah jadi bandar KUNTAN dah HAHAHA! Baik ngaku cepat!!

Share: 10

Sukan SEA 2017 Di Malaysia

Tahu tak apa akan jadi pada tahun 2017 nanti dekat Malaysia?

Tak tahu lagi?!

Kalau tak tahu mehh sini nak bagi tahu!

TAPI!

Jom tahu dulu apa itu Sukan SEA :D

Setiap selang dua tahun, negara-negara di Asia Tenggara akan mengadakan temasya sukan dwitahunan yang melibatkan 11 buah negara. Sukan Asia Tenggara atau lebih dikenali sebagai Sukan SEA (South East Asia) ini dipimpin oleh Persekutuan Sukan Asia Tenggara (Southeast Asian Games Federation) dengan hasil kerjasama dengan Komiti Olimpik Antarabangsa (National Olympic Comitte) dan Majlis Olimpik Asia (Olympic Council of Asia).


Malaysia Selaku Tuan Rumah Sukan SEA 2017!!!


Sukan SEA 2017 Malaysia Laki Terok

Yayyy! Selepas tahun terakhir Malaysia menjadi tuan rumah Sukan SEA pada tahun 2001, akhirnya selepas 16 tahun Sukan SEA datang semula ke Malaysia!

Memandangkan pencarian sukarelawan bagi Sukan SEA 2017 masih lagi diteruskan jom kita mendaftar!

Cara mendaftar sebagai sukarelawan:

1) Pergi ke laman rasmi Sukan SEA 2017 : SUKARELAWAN

2) Isi butiran yang diperlukan:

sukan sea 2017 malaysia lakiterok

3) Setelah selesai isu butiran diperlukan, klik pada kotak:
[ ] Yes, I agree to the Terms & Conditions
[ ] I'm not a robot

4) Klik SUBMIT

5) Sahkan email dengan klik link yang dihantar melalui email setelah submit butiran tadi.

4) Selesai, tunggu emel seterusnya dari mereka.


Saya dah mendaftar, anda bila lagi?

p/s: hehehe buat slogan sikit :D

Share: 1

5 Realiti Pahit Kehidupan di Universiti

Universiti sepatutnya jadi perkara yang paling seronok! Lebih-lebih lagi bila setiap kali digambarkan bagaimana seronoknya kehidupan di universiti, tentulah mindset kita mula gambarkan; hidup tanpa peraturan, tiada uniform sama yang perlu dipakai setiap hari, jadual kelas yang lebih fleksibel dan macam-macam lagi. Percayalah apa yang digambarkan itu boleh terjadi! Tapi, kehidupan semasa tahun pertama di universiti boleh mengubah apa yang kita harapkan sekaligus buatkan kita rasa hidup di universiti sesuatu yang teruk.
Share: 14

CONTEST REVIEW LYNK.MY 2015

Hi, para blogger Malaysia semua!

Psst, ada dengar tak pasal kontes yang tengah hangat berlangsung sekarang ni?

Kontes apa?!

Haihh lambatnya korang ni, sekarang ni Lynk.my tengah jalankan:


Sebelum tu korang tahu tak apa itu Lynk.my?

Kalau nak tahu jom tekan play video dekat bawah ni dulu untuk dapatkan gambaran awal!



Dah tengok?

APA ITU LYNK.MY?

1) Malaysia URL shortener atau dalam bahasa mudahnya pemendek URL


akan dipendekkan menjadi



APA KELEBIHAN MENYERTAI LYNK.MY?

A. PUBLISHER

Kalau korang merupakan pengamal media sosial lagi-lagi seorang blogger tentu-tentulah nak rebut peluang jana duit secara online kan?

Menerusi LYNK.MY korang boleh jana pendapatan sebagai Publisher!

Macam mana?

Korang hanya perlu pendekkan apa-apa sahaja URL melalui Lynk.my dan kemudian bolehlah korang share URL yang dah dipendekkan tu di semua laman sosial.

Mudahkan?

Yang paling best tentang Lynk.my untuk para publisher ini adalah mereka terima semua jenis bank untuk proses pembayaran. 

Tak ada diskriminasi! 

Selain tu, sistem Lynk.my ni sangat terperinci! Publisher boleh tengok statistik pengunjung mengikut negeri dan macam-macam lagi!

Untuk dapat dapatkan gambaran yang lagi jelas, macam biasa tengok video ringkas dekat bawah ni:




B. ADVERTISER

Khusus untuk semua yang ingin mempromosikan produk atau barangan masing-masing dengan hanya serendah RM10!

Ulang kata: Hanya serendah RM10

Dah penat melabur duit tentu-tentulah nak iklan kita sampai kepada pengguna dan bukannya robot! Betul tak? 

Jangan risau dengan adanya Mr BotBot setiap trafik atau klik pada URL akan ditapis. Hanya klik dari pengguna sebenar akan dikira.

Advertiser senang hati, duit pun jimat!

Bahkan advertiser juga boleh lihat statistik dan data setiap URL yang diklik berdasarkan negeri. Bertambah mudahlah untuk mensasarkan produk jualan kan!

Hebatkan Lynk.my!

Untuk Advertiser nah tengok video ni cepat-cepat!




PERHATIAN: SETIAP PENDAFTARAN ADALAH PERCUMA!

So apa tunggu lagi? Jom mendaftar sekarang:

JOIN LYNK.MY SEKARANG


EHh, lupa pulak nak mengajak!

Bagi mana-mana yang baru tahu tentang CONTEST REVIEW LYNK.MY dan yang masih lagi belum join kontes ni jomlah join laju-laju!



SYARAT-SYARATNYA:

A. Kontes berlangsung selama DUA BULAN: 27 OKTOBER 2015 - 27 DISEMBER 2015

B. Perlu berdaftar dan mempunyai akaun Lynk.my

C. Hanya artikel/review unik bertulis dalam BAHASA MELAYU / BAHASA INGGERIS diterima

D. Gaya penulisan artikel/review adalah bebas dan tiada had panjang

E. WAJIB:
- tulis review tentang Lynk.my
- tulis mengenai kontes, hadiah dan kategori yang dipertandingkan


KATEGORI YANG DIPERTANDINGKAN:

1. TOP SEO
2. TOP CREATIVE
3. TOP lynkUNDI

Jeng-jeng tibalah bahagian yang paling ditunggukan:



 HADIAH-HADIAH YANG BAKAL DIREBUT:


·        TOP lynkUNDI

Tempat Pertama - RM500
Tempat Kedua - RM300
Tempat Ketiga - RM100

 ·        TOP SEO

Tempat Pertama - RM500
Tempat Kedua - RM300
Tempat Ketiga - RM100

 ·        TOP CREATIVE

Tempat Pertama - RM1000
Tempat Kedua - RM500
Tempat Ketiga - RM200

50 Penyertaan terawal akan menerima gajet khas daripada ikedaikami !


Maklumat lanjut mengenai kontes boleh didapati disini: CONTEST REVIEW LYNK.MY 2015

SELAMAT MENCUBA!

**psst! Jangan lupa undi kita. Klik bawah ni!



Share: 45

Jom Beli Domain Sendiri dengan Harga Terendah RM4.07 Sekarang!!!

Dah lama berblogging?

Teringin untuk mempunyai domain sendiri?

Nak beli domain tapi takut harga mahal?

Nak tahu cara beli domain .COM serendah RM4.07 je?!

Kalau nak, boleh teruskan baca :D


Share: 4

Chem-E-Car UMP

Rasa excited dan tak sabar bila mula-mula senior tahun tiga ajak join team diorang untuk masuk pertandingan Chem-E-Car. Gila tak seronok? Mestilah sebab dari awal masuk belajar lagi dah rancang untuk jadi aktif dekat universiti. Kononnyalah, tapi asal ada majlis briged siswa pungkoq berat nak turun pergi. LOL.


Chem-E-Car?


Apa itu Chem-E-Car?
Share: 0

Macam Ni Ke Anak Malaysia?



After a week of orientation, I finally got to treat myself. Guess what? Yes! I went for a movie. Oops! not a movie but movies. Okay stop-lah cakap Bahasa Inggeris kalau salah situ sini nanti kena bahan. 

Sepanjang dekat tempat baru ni dah dua movies aku layan; Hitman dengan The Maze Runner : Scorch Trial. Kedua-duanya aku tengok dekat common place untuk budak-budak bercinta, asrama penuh, teknik, hipster
Share: 0

Apa Itu Ikhtilat?


Apa itu Ikhtilat?

Anda benar-benar pasti tahu mengenai Ikhtilat?

Nak tahu lebih lanjut mengenai Ikhtilat?
Share: 0

Belajar dan Shopping Juga Spek Baru

Dah tak lama masa yang tinggal nak diluangkan dekat rumah. Dua hari lagi dah kena pergi mendaftar sambung belajar. Segala tok nenek dokumen dah hampir aku lengkapkan. Tinggal beberapa lagi yang perlu aku siapkan. Alhamdulillah dah mula rasa lega. Lega tak menghadap buffering loading web ptptn. Dah berlori rasanya carutan
Share: 4

8 #TipsMasukU Versi Seram!




Tips Pertama: Bergaul dengan pekerja di universiti.

Rajinkan diri bersembang dan bercampur dengan pak guard dan mak cik tukang sapu. Mereka banyak tahu "rahsia" kolej dan kampus. Pak guard boleh buka cerita tentang suara orang menangis dan menjerit malam-malam pukul 3 pagi. Dia tahu bilik mana ada
Share: 6

Kampus Baharu UiTM Dengkil (Pusat Asasi UiTM)




Antara gambar-gambar terkini Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Dengkil yang menjadi pusat asasi UiTM:
Share: 22

Keputusan UPU? Engineer to be???

Baru dua hari lepas keputusan UPU mula dihebahkan jadinya banyaklah yang bertanya, whatsapp, twitter semua kawan-kawan yang sebelum ni dua tiga bulan hilang tak dapat dikesan muncul. Tiba-tiba muncul siapa yang tak terkejut kan?
Share: 13

Aku Mencari Cinta

AKU MENCARI CINTA

Ada seorang budak perempuan yang sering jadi perhatian bola mata aku, selalu aku curi-curi lihat sewaktu rehat dan di perhimpunan. Bukan selalu dapat aku lihat dia, kami tak sekelas. Cantik kacukan Melayu-Jerman, putih macam model produk pemutih kulit, tinggi hampir setinggi net bola tampar sekolah yang dia wakili. Tapi perempuan secantik
Share: 0

Apa Kaitan Lelaki Dengan Istilah Metroseksual Dan Spornoseksual?

Sedang selak-selak Instagram dengan tujuan nak lihat foto-foto terbaru senyuman manja makwe-makwe tiba-tiba terpandangkan pulak gambar kawan-kawan zaman sekolah dulu-dulu yang sekarang dah banyak berubah, makin ensyiem (hensem), sador, katang semua pun ada. Lepas dah habis feed aku tengok, pencarian gambar senyuman manja makwe di Instagram aku teruskan
Share: 1

Rosmoh: Perempuan Puaka

Buku Apa Je?




Rosmah Perempuan Puaka - Naufal Tarmizi
LEJEN PRESS




Sinopsis Dari Kulit Buku:

Bagi Rosmah, tohmahan sebagai dalang bagi kematian demi kematian di kampung itu ibarat bernafas di hujung tali gantung. Keadaan bertambah buruk apabila anak gadis Shahrizat si mulut celupar turut menjadi mangsa. Mereka jadi gila. Semua jadi histeria. Apabila seluruh penduduk kampung mengecam keras Rosmah yang baru berhijrah dan mengenakan purdah, bapanya naik amuk. Namun, misteri tetap gagal dirungkai. Hantu wanita berpurdah terus menjadikan anak dara sebagai korban. Siapakah wanita berpurdah itu? Siapa sebenarnya Rosmah?

Ulasan:

Penulis memilih cara penulisan berbeza dari novel-novel yang pernah aku baca, monolog setiap watak dan disertakan sedikit dialog. Jalan ceritanya macam biasalah ada persoalan bila mana Rosmah yang dari freehair terus berhijrah untuk berpurdah. Rosmah berpurdah semata-mata untuk melindungi mukanya yang dibahagian hidung sehingga ke dagu dipenuhi dengan bintik-bintik nanah yang besar, siap ada lecuran yang berulat kesan dari pantang susuk yang diambil dari Bomoh Surya yang dilanggarnya dengan melihat cermin. Pada masa yang sama, Felda Gunung Perawan iaitu tempat Rosmah sekeluarga tinggal sedang heboh tentang kes-kes Hantu Purdah yang banyak membunuh dara-dara perawan dan ini menimbulkan syak wasangka ke pada penduduk Felda yang menyangkakan bahawa Rosmah adalah Hantu Purdah tersebut. Namun, hal ini dinafikan oleh Siak Ali, bapa kepada Rosmah. Adik bongsu Rosmah, Ramona yang bersedih atas kematian kawan baiknya sejak kecil, Yaya termakan dengan kata-kata seorang lagi kawan baiknya iaitu Zara untuk menyiasat sama ada Rosmah itu adalah Hantu Purdah yang heboh diperkatakan. Apakah nasib yang bakal diterima oleh Rosmah? Siapakah sebenarnya yang merupakan Hantu Purdah yang heboh diperkatakan oleh penduduk Felda Gunung Perawan? Keseluruhannya, novel ini sangat menarik untuk dibaca dengan persoalan yang sering ditimbulkan membuatkan kita merasa ingin tahu dan teruskan pembacaan. Seram ke tak? Seramlah jugak dibantu dengan cara penulisan yang kreatif! Aku baca buku ni semalaman je sebab tak sabar nak tahu lepas ni jadi apa lepas tu jadi apa, tak rugi baca!

Rating: 4/5
Share: 1

PERBEZAAN ASASI SAINS HAYAT DAN ASASI SAINS TULEN

Assalamualaikum, sekarang ni masih heboh lagi bila pelajar lepasan SPM 2014 dapat tawaran belajar. Tahniah-tahniah HAHAHA. Soalan-soalan cliche mulalah keluar dari mana-mana mulut, kau dapat dekat mana? Sambung belajar dekat mana? Macam-macamlah soalan yang lebih kurang yang ditanya.

Berkaitan dalam post sebelum ni iaitu asasi UiTM, ada orang kemukakan soalan berkenaan asasi sains tulen dan asasi sains hayat dan maaf atas kesilapan maklumat yang disampaikan. So, lepas rujuk beberapa orang barulah dapat maklumat yang sebenar. Benar ke? Kalau ada tersalah boleh betulkan saya :'D 

Asasi sains di UiTM ialah asasi sains tulen dan bukannya asasi sains hayat yang kalau sebelum ini saya katakan keduanya adalah sama. Tidak sama sebenarnya, ada beberapa perbezaan.

Perbezaan yang utama sekali adalah mata pelajaran, kalau pelajar asasi sains hayat mereka cuma belajar mata pelajaran yang sama macam pelajar asasi sains tulen kecuali subjek fizik ataupun sains komputer. So kiranya budak-budak sains hayat tak bolehlah masuk core engineering yang physical. Untuk pelajar asasi sains tulen masih terbuka lagi pilihan mereka.

Peluang untuk ke degree pulak macam mana? Agak berbeza sedikit kursus yang dibolehkan untuk sains hayat dan sains tulen. Nak senang dan nak mudah nampak kursus mana yang boleh korang mohon berdasarkan jenis asasi korang, boleh tengok dekat E-Panduan UPU. Kalau ditengokkan pada setiap kursus, pelajar asasi sains tulen tak ada masalah boleh apply kebanyakan dari kursus yang ada, untuk pelajar asasi sains hayat pulak hanya sesetengah kursus sahaja.

Harap apa yang disampaikan dapat hilangkan kekeliruan mengenai kedua jenis asasi ini, asasi sains hayat dan asasi sains tulen. Tahniah sekali lagi pada semua lepasan SPM 2014 yang berpeluang menyambung pelajaran dan buat yang kurang bernasib baik tu bolehlah buat rayuan atau cuba mohon di mana-mana IPTS sebab InshaAllah rezeki Tuhan itu ada di mana-mana jangan pernah berputus asa ye. 

Jika terdapat sebarang soalan bolehlah diutarakan, kalau terdapat sebarang kesalahan maklumat di entri ni pun boleh bantu saya betulkan. Terima Kasih, harap membantu :D  

Juga baca artikel: Jom Sambung Belajar Asasi UiTM & Asasi UiTM Jawapan Untuk Persoalan

Share: 4

ASASI UiTM : Korang Tanya, Abang Jawab :) (UPDATED)

Jawapan bagi soalan berkenaan program asasi di UiTM.

Soalan :

"Assalamualaikum abang, ada lah tadi singgah di blog psl uitm tu hahahaha. berapa purata mahasiswa bagi Asasi sains bagi setiap sesi ? mcm abang 2014/2015 kan, berapa orang batch abang ? terima kasih :)" 

Jawapan :

"Waalaikumusalam dik, berkaitan dengan purata mahasiswa dengan mahasiswi di asasi UiTM untuk setiap sesi biasanya bergantung pada kursus. Bagi asasi sains kelas ada 70 masa batch abang, setiap kelas ada dalam maksimum 35 orang dan lelaki sikit berapa kerat je adalah dalam 9 orang untuk setiap kelas. Untuk asasi kejuruteraan pulak terbalik, kelas sikit je, berapa tu tak ingat hahaha. Ikut bilangan pelajar pulak biasalah lelaki lagi ramai dalam asasi kejuruteraan, perempuan pun dalam 9 orang untuk satu kelas. Masa batch abang jumlah pelajar asasi saje dah nak cecah 3000 orang, ramai sangat. Okay, harap menjawab persoalan adik :) btw tahniah dapat asasi uitm."
Sebarang soalan berkaitan yang di hantar melalu email justsyakier96@gmail.com akan dibalas di sini, entri ini akan diupdate setiap hari. Terima Kasih. :)

Soalan:

"apa beza CGPA dengan UPU? Mana lagi penting?"

Jawapan:

"CGPA ada dua iaitu CGPA UiTM dan CGPA UPU. CGPA yang lagi penting ialah CGPA UPU yang akan diambil kira untuk permohonan UPU bagi degree nanti. So, kena betul-betul skor tiga subjek yang diambil kira iaitu Matematik wajib dan dua lagi subjek sains terbaik."

Soalan:

"Assalamualaikum. Sy dpt tawaran asasi law kat uitm. Kalau sy tertolak tawaran tu, apa sy perlu bt? Bleh tk sy bt rayuan utk 2nd intake?"

Jawapan:

"Waalaikumusalam, susah jugak situasi macam ni. Hmm apa yang boleh saya sarankan boleh terus call bahagian UPU, kalau nak lagi mudah buat rayuan untuk second intake, InshaAllah kalau ada rezeki. Harap membantu."

Soalan:

"Oh ya. Pasal bantuan kewangan asasi, duitnye dapat bile ye? Lepastu ape yg saya tau, masa pendaftaran nanti kena bawak slip pembayaran. Tapi kalau dapat bantuan kewangan asasi, pihak KPM bayarkan sekali yuran pengajian tu.. so, macam mana ye? Kalau pihak KPM bagi duit yuran pengajian tu selepas mendaftar nanti macam mane nak bayar yuran tu?"

Jawapan:

"Berkenaan bantuan kewangan tu biasanya lepas sebulan mula asasi baru dapat, yuran pengajian memang ditanggung oleh KPM tapi untuk kemasukan yang awal ni sebelum duit KPM diterima biasanya kita kena dulukan duit kita sendiri. Nanti kita dapat balik duit yang kita dulukan tu bila duit KPM dah masuk. Kalau adik ada masalah kewangan untuk buat pembayaran yuran boleh rujuk terus ke pusat asasi, hubungi mereka. Harap membantu :D"

Soalan:

"Assalamualaikum... sy lepasan spm 2014 dan dpt tawaran asasi sains di uitm... sy baca blog awak.. tq atas info2 yg bnyk mmbantu... sy mmg terima tawaran ke uitm tu... tapi subjek asasi sains bnyk ke kaitannya dgn sbjek pure science di sekolah menengah?? Bukannye ape.. klu bnyk ambil drpd sbjek di skolah menengah, sy nk buat persediaan sedikit... otak pun dah berkarat sejak habis spm tahun lepas... huhu.... nnti masuk takdelah blank.."

Jawapan:

"Waalaikumusalam, tahniah sebab dapat tawaran asasi di UiTM. Berkaitan subjek di asasi, silibus yang digunakan berbeza untuk setiap sesi. Boleh kata hampir setiap subjek ada kena mengena dengan subjek sains tulen di sekolah menengah tetapi perinciannya sedikit berbeza, contoh mungkin sesuatu subtopik masa SPM kita belajar lebih terperinci tetap di asasi tidak, dan sebaliknya. Contoh subjek fizik ada tambahan subtopik yang kita tak belajar pun di sekolah menengah, subjek lain pun sama jugak. So rasanya untuk buat persiapan tu baik jugak rasanya ataupun boleh minta dengan senior asasi UiTM untuk lecture notes sesi yang lepas-lepas untuk rujukan. Harap membantu :)"

Soalan:

"Assalamualaikum syakir! Saya ****(a girl okay!) and in sha Allah akan masuk UITM for asasi sains in maybe less than 1 month lagi *nangis* you baru habis asasi right? Congrats! just nak tanya kena ke bawak buku masa form five like biology? still berguna lagi ke? Thankyou :)"

Jawapan:

"Waalaikumusalam, Tahniah Iman (yer tahu awak perempuan xD) sebab dapat tawaran asasi UiTM. Ye baru habis asasi di UiTM, biasalah tu nak masuk nangis nanti keluar pun nangis jugak! Tapi saya tak nangis lah sebak sesikit tu ada. HAHAHA, okay berkaitan dengan buku rujukan semasa SPM tu perlu dibawak sekali ke tidak itu rasanya bergantung, nak bawak boleh tak nak bawak pun boleh sebab di asasi kita lebih bergantung pada lecture notes dan jugak buku-buku teks yang TEBAL-TEBAL dan tentunya lebih lebih terperinci berbanding buku rujukan SPM. Contohnya biology, dari tak faham dan lepas baca buku teks InshaAllah boleh faham. Harap membantu! :D"
Share: 27

Hari Paling Spesial? Hari Pekerja?

ASSALAMUALAIKUM

Jarang sekali Laki Terok nak mulakan entri dengan memberi salam kan? Salam dah diberi so apa tunggu lagi? Jawab ler lelaju, tak jawab dosa!

1 Mei 2015, hari yang kita sudah sedia maklum hari cuti umum yang disambut di seluruh dunia sebagai satu penghargaan buat semua tenaga kerja atau nak lebih senang faham hari ini ialah Hari Pekerja. Ehh kejap mana satu yang betul, Hari Buruh ke Hari Pekerja? Mana-mana pun boleh labu asalkan jangan kau sebut Pusat Gedung Pakaian Hari-Hari je mentang-mentang ada perkataan Hari.


     

Hari Pekerja pertama yang disambut di Malaysia adalah pada 1 Mei 1972 yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Ismail Abdul Rahman. So, apa keistimewaan Hari Pekerja ini selain semua pusat gedung membeli belah penuh dengan para pekerja yang bercuti? Murid-murid dan pelajar-pelajar pun turut sama cuti, tapi itu bukan keistimewaannya. Keistimewaan Hari Pekerja adalah akan adanya Majlis Sambutan Hari Pekerja Peringkat Kebangsaan dan jugak Anugerah Hari Pekerja dan sebagainya.

Tema Hari Pekerja 2015: Pekerja Sihat Produktiviti Meningkat

Apa tunggu lagi? Macam biasa trend ucap mengucap ni bila ada hari special, Selamat Hari Pekerja buat semua individu yang bergelar pekerja tidak kira di sektor swasta mahu pun kerajaan, abang-abang dan kakak-kakak yang berdiri hampir 10 jam di Jusco yang mungkin tak cuti pada hari ni, guru-guru yang memberi inspirasi pada generasi termasuk juga cikgu-cikgu praktikal yang cantik-cantik meow~, kakak-kakak yang mahir buat kira-kira duit di bank, para pengawal keselamatan yang bersengkang mata mengawal keselamatan tatkala orang lain sedap memeluk isteri di waktu malam, tak kiralah siapa pun anda dan apa pun pekerjaan yang anda lakukan, Selamat Hari Pekerja!

Kejappp! Tak lupa jugak buat yang masih bekerja pada hari ini, jangan sedih-sedih tapi nikmatilah hari ini, dalam ramai-ramai sedang seronok bercuti andalah yang dipilih untuk bekerja. Senyum, dan tingkatkan semangat anda untuk bekerja sebab harini double pay. Gila ke apa kalau semua nak cuti hari ni, siapa nak scan barang dekat kaunter cashier? Siapa nak jaga depan Kedai Emas Poh Kong kalau-kalau ada pencuri datang merompak dan siapa pulak nak jaga keselamatan kita kalau tak ada unit beruniform yang bertugas hari ni? Tak ke huru-hara nanti.

Buat brader-brader yang mungkin seronok bercuti hari ni jangan lupa pulak kewajipan kita hari Jumaat harini… Okay itu je.


Nota Kaki: Hari yang paling spesial bukanlah Hari Pekerja, Hari Ibu, Hari Ayah mahupun adik beradik Hari yang lain, tapi hari yang paling spesial adalah bila mana kau sedar untuk menikmati hari-hari yang mendatang.
Share: 0

Kenapa Saya Bukan Lelaki Yang Baik?

Bukan main panjang lagi tajuk entri kali ini kan, entah apalah aku nak bebelkan. Tapi tapiii harap sangat apa yang aku cuba nak sampaikan, sampai sepenuhnya kepada yang membaca. Baiklah, jom kita mulakan!

KENAPA ANDA BUKAN LELAKI ATAU PEREMPUAN YANG BAIK?

Kadang-kadang hidup ini kita rasakan tidak adil. Tak adil bila manusia yang menilai kita. Kenapa? Manusia terbatas kerana hanya mampu menilai dipermukaan berdasarkan apa yang mereka lihat dan dengar, bukannya secara holistik atau menyeluruh. Kayu ukur yang aku suka nak letakkan dalam konteks ini adalah baik buruknya seseorang.

Dalam dunia yang kompleks dan sukar nak dijelaskan, idea untuk menilai baik buruknya seseorang itu aku rasakan patut ditolak sama sekali. Korang rasa kenapa? Meh aku jawab, baik dan jahat itu bukanlah suatu state of being yang statik! Haa kan dah terkeluar bahasa Inggeris aku. Sekejap, buat masa sekarang cuba tanya diri korang. Nilai diri sendiri, baik atau jahat diri korang? Sudah? Jom sambung baca.


Kredit Pada Model: Ilham Idris

I will never be a good person because, to me, good is not what you achieve. It’s an ongoing process that never ends.
Kenapa?

Fakta yang aku rasakan semua dari kita sedia tahu:

Adalah sangat mustahil untuk kita langsung tidak melakukan sesuatu yang baik atau jahat selagi kita adalah manusia. 

Cliché kan, senang kata manusia ini seimbang punya kelebihan dan kekurangan. Setiap orang punya kekurangan atau kelemahan. Itu termasuk korang yang membaca, termasuk juga aku yang menulis. Termasuk individu yang korang idolakan, kawan-kawan yang selalu ada saat korang perlukan sokongan dan bantuan serta para guru yang menjadi pemberi inspirasi kepada generasi. Semuanya tidak terkecuali, natural, fitrah manusia.

Seseorang yang baik jugak sepatutnya tidak menjadikan itu sebagai alasan untuk tidak mendengar atau menggunakannya untuk menghalang orang lain dari bercakap.

Kenapa?
Good is something that that you make the decision to do every second of every day, not something that you acquire and use as a shield.
Dah jelas?

Konklusinya, dunia ini kompleks, fakta bahawa walaupun kita punya matlamat yang sama tapi tidak semestinya kita saling bersetuju dengan satu sama lain. Ianya sangat mustahil untuk tentukan siapa yang betul atau siapa yang salah dalam pilihan yang mereka pilih atau kata-kata yang mereka gunakan. Tidak adil rasanya untuk menilai dan dinilai, jom hidup lebih positif!

Boleh kongsikan juga pandangan dan pendapat korang diruangan komen. Terima Kasih.
Share: 1

Class Of D10 (PALAM)

Setiap permulaan pasti ada pengakhiran, setiap pertemuan pasti ada perpisahan.

Selesai sudah tempoh hampir 8 bulan kita rasakan pahit manis suasana pembelajaran di Asasi. Terlalu cepat masa berjalan sedang kita asyik menjalin persahabatan. Dalam masa singkat, banyak perkara yang kita tempuh dan juga kongsi. Hakikat tetap hakikat, membawa kita pada realiti.

Tapi sedarkah, kita masih punya memori yang boleh dikenangkan. Meski yang pahit itu lebih banyak, tetap kita punya satu yang manis yang kalau kita imbaskan satu persatu mampu buatkan kita tersenyum. Tersenyum memikirkan telatah kita, rindu dengan apa yang telah kita lalui bersama. Tipulah kalau langsung tiada yang terlintas, apa keras sangat hati kau! Okay sambung ambik mood balik. 

Mula pada hari ini, dah tak ada yang kita nak gelar "pelik" dan lihat "kepelikan" dia yang dia sendiri tak tahu apa kepelikan yang dia lakukan. Tak ada dah orang yang akan kita suruh flip hair sambil kita rakam guna slow mo iPhone. Tak ada yang akan silang tangan kalau kita bergambar. Dan buat aku, dah tiada kuliah biologi, waktu kegemaran untuk tidur. Maaf Miss, hehehe.

FRIM, Setia City Mall (SCM) yang sentiasa setia jadi tempat hiburan kita di PALAM, BBQ, Madam Khaida, Publika okay mungkin ada yang cemburu maaf, HAHAHA. Tak lupa juga kata-kata "Manners Maketh Man" yang Wak Doyok jet jet jadikan kata-kata dia, ya masa kita sama-sama tengok Kingsman. Loghat utara, bahan-membahan, banyak lagi kalau nak ditulis satu persatu, tapi biar yang selebihnya kita simpan untuk kita rindukan.


Sisipan kenangan:













Maaf kalau apa yang ditulis tidak terkesan, cuma terkilan kalau ada yang melupakan. Semoga berjaya dengan haluan masing-masing.

Templer Park mana? Masih tak terjawab! 

  
Share: 12

Get more nice stuff in your inbox!

@syakiersalleh

Disclaimer


All posts and images are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are allowed to be used in other third-party websites without a written consent from the website owner.