Kelebihan Menggunakan Whatsapp Business Kepada Peniaga Online

12:44 PM


Zaman sekarang ini kalau kita lihat telah banyak peniaga-peniaga online yang berkembang biak dengan menggunakan bermacam-macam platform sedia ada tak kiralah perniagaan kecil atupun besar. Sejujurnya perkara ini merupakan suatu yang positif dan patut diberikan galakkan.

Jadi dalam ingin memberikan galakkan, aku bercadang nak memperkenalkan aplikasi yang dirasakan akan dapat membantu para peniaga online di luar sana supaya dapat membantu dan memberikan pengalaman yang lebih efektif terhadap komunikasi di antara peniaga dan pelanggan atau konsumer.

Dalam artikel ini aku menerangkan fitur-fitur (feature) yang terdapat dalam aplikasi Whatsapp Business yang dapat membantu para peniaga online berkomunikasi dengan pelanggan mereka.


1. Perbezaan Logo

Seperti yang kita sedia maklum Whatsapp Messenger yang sering kita gunakan dalam kehidupan sehari-hari kita menggunakan logo telefon. Manakala Whatsapp Business pula menggunakan logo yang berhuruf B sebagai logo mereka.

2. Boleh Guna Nombor Rumah / Pejabat

Aplikasi Whatsapp Business dan Whatsapp Mesengger boleh digunakan dalam satu peranti (device) yang sama tetapi dengan menggunakan nombor yang berlainan.

Para pengguna Whatsapp Business boleh mendaftarkan nombor rumah atau pejabat mereka untuk menggunakan aplikasi ini.

3. Balas Mesej Secara Automatik

Kelebihan yang boleh didapati daripada aplikasi Whatsapp Business adalah para peniaga online dapat menetapkan balasan automatik sekiranya mereka mendapat soalan yang sama daripada pelanggan ataupun untuk meraikan pelanggan baharu mereka.

Fitur ini sememangnya efektif dalam penjimatan masa kepada peniaga online yang mempunyai banyak mesej yang perlu dibalas sekiranya dilakukan secara manual.

4. Lihat Statistik Terima Dan Hantar Mesej / Pesanan

Kebiasaan pengguna Whatsapp Messenger akan menetapkan untuk melindungi privasi mereka daripada orang lain; bluetick dan online. Tetapi menerusi Whatsapp Business para peniaga online akan dapat melihat statistik penerimaan pesanan mereka telah dibaca dan diterima atau tidak meskipun para pelanggan mereka menetapkan untuk melindungi bluetick mereka.

5. Memilih Kategori Perniagaan

Menerusi penggunaan Whatsapp Business, para peniaga online akan dapat menetapkan informasi perniagaan mereka. Antara yang boleh mereka lakukan adalah meletakkan informasi waktu operasi perniagaan, link laman web rasmi, lokasi perniagaan malah mampu menetapkan kategori perniagaan meraka.

Fitur ini dilihat dapat memberikan informasi yang berkesan dan mudah kepada para pelanggan dan menjimatkan masa mereka daripada perlu untuk mencari di carian internet berkenaan informasi sesebuah perniagaan.

6. Sistem Verifikasi

Seperti laman-laman sosial masa kini yang menggunkan sistem verikasi yang memberikan simbol tick berwarna biru kepada akaun-akaun, Whatsapp Business pun begitu juga. Akaun-akaun yang berdaftar di bawah Whatsapp Business perlu melalui ujian verikasi dan sekiranya Whatsapp Business sudah memverifikasikan akaun mereka akan diberikan simbol tick berwarna hijau.

"If you see a green badge next to the contact's name, it means WhatsApp has verified if the number is properly owned by the company", kata Whatsapp pada laman web rasmi mereka.

7. Mengkategorikan Pesanan / Mesej Masuk Dengan Label

Para pengguna Whatsapp Business boleh mengkategorikan pesana yang mereka terima dengan menggunkan label. Hal ini supaya komunikasi para peniaga online dengan pelanggan mereka akan menjadi lebih efisien dan juga lebih teratur.


Aplikasi Whatsapp Business ini sememangnya memberikan banyak kelebihan kepada para peniaga online. Jadi kepada semua para peniaga online tak perlu tunggu lagi dan silalah menggunakan kelebihan yang ditawarkan oleh aplikasi ini.

Whatsapp Business sekarang boleh di download di Google Play dan juga Play Store.

Selamat Mencuba!

Kredit kepada Kompas.com (Klik untuk artikel asal berbahasa Indonesia)

You Might Also Like

2 Comments

  1. Saya dah try memang terbaik kemudahan ni..cuma notifikasi kejap ada kejap tak ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap Whatsapp Business boleh tambah baik lagi aplikasi mereka.

      Delete

Syakier Salleh. Powered by Blogger.