TUTORIAL BLOG: WIDGET FOLLOWERS

10:48 AM

`
Hi, kali ini saya nak kongsi tentang cara nak wujudkan semula widget followers. Sebelum ni saya pening jugak macam mana cara nak adakan widget followers ni balik lepas dah buang sekali dulu sebab bila cari di bahagian widgets tak ada. Lepas dah penat bersusah payah buat research di Google nahh saya permudahkan untuk korang.

TUTORIAL BLOG: WIDGET FOLLOWERS

1) Apa itu widget followers?

Jangan pening-pening! Bagi yang tak tahu apa itu widget followers ni saya dah tepekkan gambar untuk korang semua lihat. (Abaikan followers ku yang sikit tu ehh :'))


Dah kenal apa itu widget followers?

Kalau dah jom baca cara-caranya pulak.

2) Klik layout pada dashboard blogger korang.

3) Pilih add a gadget di sidebar

4) Pilih HTML/ Java Script


5) Kemudian akan keluar satu pop-up


6) Copy URL pop-up tersebut dan paste di bahagian content

7) Tukarkan URL tersebut

Daripada:

https://draft.blogger.com/rearrange?blogID=5350786843200505037&sectionId=widget&action=editWidget&widgetType=HTML&referrer=directory

Kepada:

https://draft.blogger.com/rearrange?blogID=5350786843200505037&sectionId=widget&action=editWidget&widgetType=followers&referrer=directory

8) Klik save

Selesai.

Sekarang korang boleh lihat semula widget followers di sidebar blog.

Selamat mencuba dan jika ada sebarang pertanyaan boleh nyatakan di bahagian komen di bawah :)



You Might Also Like

6 Comments

Powered by Blogger.

Followers

ALIRAN TRAFIK

Ping!