How Tragic My MUET Speaking Day Was!

6:19 PM

Apa itu MUET? MUET atau dengan nama saintifiknya, Malaysia’s University English Test merupakan satu ujian bahasa Inggeris yang merangkumi empat komponen utama iaitu Speaking, Reading, Writing dan Listening dalam menguji kefasihan seseorang calon menggunakan bahasa Inggeris. MUET ini akan membezakan setiap calon kepada kepada band-band berdasarkan kefasihan mereka menggunakan bahasa Inggeris (yang pastinya band yang aku maksudkan dekat sini bukan macam rancangan program The Band hampeh yang Malaysia pernah buat tu, kihkihkih) iaitu Band 1 – Band 6.

13 OKTOBER

Tepat 6.20, aku dengan rasa mengantuknya nak ambil speaking test MUET mula bertolak dari rumah. Aku bertolak dengan siapa? Ayah aku. Mula-mula semua macam biasa. Hati aku pulak tak lah rasa gementar sangat sebab aku dah ambik masa dua hari untuk sediakan diri aku untuk test hari ni. Yang buat aku mengantuk bukan sebab apa, sebab aku tak tidur malam semalam duk menghafal  dan praktis sikit-sikit ayat-ayat common sebab aku bukanlah bijak macam sesetengah korang yang cakap bahasa Inggeris yang fuhh menangis aku kalau dengar.

Dalam tengah kumpul semangat yang berkobar-kobar tu, aku ragu-ragu lagi sama ada aku boleh sampai ke tidak sebelum 7.30 pagi dekat pusat yang aku pilih iaitu SMK Petaling Jaya. Kau bayangkanlah aku duduk dekat Setiawangsa,KL tapi ambil periksa dekat Petaling Jaya,Selangor. Jauhkan? Gila tak jauh ni semua sebab pusat-pusat dekat KL dah penuh, jadi nak tak nak redhooo~.

Aku sesat!!!

Yaaaa, aku sesat! Aku dengan ayah aku stuck dekat PJU (Petaling Jaya Utara) dan tempat yang kitaorang patut pergi ialah PJS (Petaling Jaya Selatan). Jam masa tu pulak tunjukkan tepat pukul 6.45 pagi. Kitaorang cuma ada masa dalam 45 minit lagi sebelum 7.30 pagi waktu yang sepatutnya aku sampai dekat sekolah tu. Trafik masa tu pulak mula nak sesak sebab dekat kawasan tu ada kerja-kerja baikpulih jalan raya ditambah pulak dengan waktu puncak orang pergi bekerja.

Dalam pusing punya pusing sampailah aku dekat sekolah tamil, Ayah aku cuba tanya lokasi sekolah pusat MUET aku pada pengawal keselamatan sekolah Tamil ni dan adalah dalam masa 5 minit dia bagikan arah yang patut kami tuju. Jadi dengan berbekalkan kata-kata pengawal sekolah Tamil tadi dengan masa yang dah suntuk kami pun bertolak dengan penuh harapan. Alhamdulillah sampai memang sampai tapi kali ini sampai di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina, sumpah rasa nak menangis menahan stress dia. Tapi aku stay cool mana tidak dah pakai kemas-kemas ensyiem-ensyiem (hensem) nak nangis tak sesuai langsung HAHAHA.

Lepas sampai di SJKC tadi ayah aku buat perkara yang sama, tanya pada pengawal keselamatan sekolah tu. Dan macam biasa arah yang diberi dan membawa kami ke sekolah yang seterusnya. Sekolah yang seterusnya sekolah apa? Sekolah Menengah Kebangsaan, dah rasa macam lawatan sekolah 1 Malaysia pulak sebab dalam satu pagi aku dah lawat sekolah tiga kaum berbeza. Sampai di sekolah ini, adalah seorang cikgu perempuan yang aku rasa mungkin penolong kanan atau pengetua sekolah ini yang usaha nak bantu aku dengan arahkan guru sekolah dia hantarkan aku ke sekolah SMK PETALING JAYA!!! Tapi malangnya, guru yang diarahkan tadi sedang jaga peperiksaan PT3 di sekolah lain. Masa pada masa tu dah tepat pukul 8.00 pagi yang bermaksud aku dah lambat ke pusat MUET untuk 30 minit. Memang menyedihkan,  tak tertahan tekanan masa tu. Guru sekolah yang tadi bagilah sikit semangat ke aku, untuk teruskan pergi ke pusat MUET tadi cuba nasib katanya.

Dalam masa yang sama adalah pak cik yang merupakan penjaga kepada pelajar di sekolah tadi yang duduk perhati dengar perbualan kami. Memandangkan masa dah semakin suntuk dengan trafik yang menggila tak bergerak di pagi yang penuh tekanan buat aku. Pak cik tadi cadangkan untuk hantar aku ke sekolah yang asdfghjkl (SMK Petaling Jaya). Entah ceruk mana entah letaknya sekolah ni, aku pun tak tahu. Jadi dari naik kereta bertukar ke motorsikal. Ya memang tak ada masalah, yang jadi masalah ialah …

AKU TERPAKSA PAKAI HELMET KANAK-KANAK!!!

Cool memang cool, helmet ni aku tak kisah sangat yang aku kisahkan saiz helmet ni. Baru pakai 5 minit kepala aku dah naik kebas, saiz helmet ni agak kecil untuk kepala aku tapi disebabkan darurat redhooo~ kan jelah. Pakai kemeja kemas-kemas siap bertali leher kasut kulit naik motor berbekalkan helmet biru kecikkk cuba korang bayangkan, pak cik tadi bawaklah aku seberang jalan gunakan jejantas yang berpuluh-puluh motor gunakan pagi tu untuk seberang jalan. Sangat sesak!

Tapi sekali lagi aku dikecewakan, pak cik tadi pun tak tahu mana letaknya sekolah tu. Dah lebih 30 minit kami ronda sekeliling kawasan PJS sampailah ke Taylor University lagi tapi langsung tak jumpa. Aku pun dah mula patah semangat, minta pak cik tadi hantarkan aku ke stesen LRT atau KTM terdekat. Nak balik, putus asa dan sakit hati! Pak cik tadi masih berkeras nak hantarkan aku, kata dia cubalah dulu mana tahu ada rezeki aku. Aku pun ikutkan jelah, kami ronda lagi dalam 15 minit, dah beratus orang kami tanya masih tak jumpa. Katanya sekolah ni masih baru dan khas untuk pelajar tingkatan 6 sahaja.

Jam dah menunjukkan 8.45 pagi, sekali lagi aku minta pak cik tadi hantarkan aku ke stesen LRT terdekat, suara pun dah penat nak aku keluarkan. Kepala rasa dah macam tak berdarah menahan sakit yang puncanya helmet kecik tadi ditambah pulak dengan tekanan melampau. Ahhh stresss!!! Pak cik tadi kuat semangat nak cuba ronda kali terakhir, kata dia kalau tak jumpa jugak kali ni baru dia hantarkan aku balik. Entah macam mana, AKHIRNYA TEPAT 9.00 PAGI SAMPAI JUGAK AKU DEKAT SMK PETALING JAYA!!! YEAYYY!

Aku lewat 2 jam setengah, dan sesat selama 3 jam. Sekolah ni memang sangat baru dan rare aku kategorikan memandangkan tak ramai orang tahu. Dan yang pastinya pagar sekolah ni langsung tak tercatat nama sekolah tu, sangat pelik! Aku terus berlari ke dewan peperiksaan dan syukur sebab masih boleh ambil lagi ujian untuk sesi tengah hari, pada pukul 10.30 pagi.

Berterima kasih sangat pada pak cik dan semua yang bantu aku pada hari paling stress dalam hidup aku tu. Aku guna masa yang tinggal sebelum sesi tengah hari bermula untuk tenangkan diri dan dapatkan semula mood nak berspeaking! Alhamdulillah, ujian lisan pagi tu aku rasakan dah yang terbaik aku mampu lakukan meski jadi candidate A, orang pertama untuk bercakap.

Moral atau kesimpulannya, engkorang jangan beli nombor pin dan daftar MUET lambat, alamatnya jadi macam aku. Terpaksa redhooo~ dan terjah mana-mana Pusat MUET yang tinggal.


You Might Also Like

16 Comments

  1. omg lawak gilaaaaa. hahahahhahahahhaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, lawak sangat kalau fikirkan balik. HAHAHA.

      Delete
  2. epic sangat perjalanan nak ke pusat Muet tu. nasib baik masih ada peluang to sit for the exam. saya pun pernah ambil Muet 3 tahun lepas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup epic jugak lah. Kalau ujian lisan diorang boleh consider lagi. Kalau bertulis memang tak boleh lah.

      Delete
  3. mujur sempat ambik ujian tu..agak2 dapat band bape nanti?

    ReplyDelete
  4. Dah dapat pun keputusan. Malang sikit sebab keputusan dikekalkan, sedih bazirrr RM70. HUHUHU.

    ReplyDelete
  5. Wehhhh lawak gilaaaa hahahahahahahahahahaha!
    Btw, pusat MUET kita sama. Alaaa 5 minit je dari rumah aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun, tapi kan untunglah dapat pusat dekat dengan rumah. Daftar lambat terpaksa ambik dekat mana-mana yang tinggal. Nasib baik masa tu ada tempat lagi dekat selangor. Kalau tak, tak tahu lah nak ambil kat mana.

      Delete
  6. Sumpah tergelak banyak gila, Hahahahaha

    ReplyDelete
  7. sorry i nak tanya apa jadi en kalau terlambat ujian bertulis? em takut pulak :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ujian bertulis rasanya sama macam peperiksaan yang lain lewat 30 minit lepastu tak boleh masuk dah.

      Delete
  8. Perggh, saya rasa macam faham perasaan nervous kalau lewat! Tp srs dhsyat la cerita smpai sesat ke 3 buah sekolah. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu tak apa, Tuhan je tahu perasaan macam mana masa tu HAHAHA.

      Delete
  9. Hahahaha btw kita buat ujian muet dkt sekolah yg sama haha. . Dulu first day pun sampai lmbat 15 minit tk jumpa sekolah tu

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Followers

ALIRAN TRAFIK

Ping!